Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Saturday, August 25, 2007

Merdeka..?


Assalamualaikum..

ehm... 2,3 minggu ni bz tol.. dah la kat umah kena berebut2 nak guna internet, nak pi cc mmg kompom malaih punya laa...

hehehehe.. tu baru mukadimah tuu.. ehm.. berbalik pada tajuk merdeka ni.. agak2 apa ek erti merdeka pada kita, pada diri sendiri, pada keluarga atau pada negara ke... kita sendiri pon sebagai remaja, apa sebenarnya erti merdeka?

kalo tgk dari sosial life, mmg nampak terang2 blum merdeka lg... apa saja yg masuk dari barat atau timur kita terima bulat2.. budaya? jangan cakap la.. apa lagi budaya kemerdekaan yg kita amalkan smp hari ni... demokrasi? ehm.. itu pon kita ambik dari barat.

kadang2 kesian tgk pemaju2, usahawan2, jenama2 tempatan kita.. yela, kita terlalu agungkan barat smp sanggup kata local brand tak berkualiti pada hal kalo kita tk support brand keluaran negara kita, sapa lg yg nk support... huhuhu... cuba tgk jepun, diorg amalkan beli barangan negara sendiri.. mmg dari segi kualiti tak dapat dinafikan yg keluaran jepun lebih berkualiti tapi konsep tu yang penting. pentingkan negara sendiri baru negara lain.

cuba kita renung balik diri sendiri kita, merdeka kah lg diri kita ni..? dari segi pemikiran, merdeka kah lg kita?? tepuk dada tanya selera...

hari tu ada ceramah kemerdekaan kat mitc ayer keroh. mula2 pg tu punya bersemangat nk dengar ceramah tp tgh hari dah cabut ikut tingkap tandas.. nak kuar dewan takbleh sbb wajib utk pelajar smp ptg... hehehehe... mana semangat merdeka ni!!! bknnya apa... cuma penat jer.. yela, nak exam lg.. tkt tk cukup time nk study... hak hak hak... kukuh ker alasan tuu.. huhuhuh..