Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Wednesday, December 30, 2009

Permulaan yang baik...

alhamdulilah.. smp jgk aku kt melaka dan trus ke umah sewa nih... hehehe... td klas pertama aku dh bermula... tp tk blajar lg ar... klas pkul 9 pg... pkul 9.10 baru gerak dari umah... mmg bdk2 tahun 4 yg tk insaf2 ar... termasuk aku... harini klas asyik gelak ja dgn en halim... harap2 happy mcm ni la smp abis sem nih... insyaallah... mlm ni futsal.. chaiyok2... gol torres semlm telah menyelamatkan mood aku rini.. hahahaha...

Tuesday, December 29, 2009

Perjalanan pulang ke Melaka... esok ..

huhuhuhu... pejam celik pejam celik kejap jer masa berlalu... kejap jer nk dekat sebulan kt umh... esok pagi dh nk kena blk melaka dgn epol dh.. jadi bermula la saat dimana otak kena diperas2.. tido kurang 8jam sehari... mlm plak kena bercekang mata buat tugasan dan projek.. aduh.. aduh... tapi apa kan daya.. itu lah kehidupan.. ada pon 1 sem ni jer lg.. harap2 aku dpt la perform tol2 sem nih..

apa2 pon.. makin hari minat aku utk membeli helikopter control makin tinggi... tk kisah ar org kata bdk2 ke... apa ker.. aku nk jgk.. tp aku mampu beli yg guna bateri punya la.. yg guna minyak punya mmg tk mampu ar... kalo beli, mkn roti ar hari2... sem ni aku niat nk menyimpan duit skit... sbb aku tau, nk menempuh alam pekerjaan nanti mmg kena pkai duit... nk cari umh sewa lg.. kalo kena keja luar dari penang.. duit tambang, duit persiapan.. dan byk lg ar..

apa2 pon.. aku harap esok dpt blk melaka dgn selamat... aminnnn...

Monday, December 28, 2009

Esok mula semester baru...

hahahaha... esok bermula la semester terakhir ku di utem nih... tp... persoalannya... knp aku masih lg di penang... adehhhh... aku blk lambat skit.. sbb ada hal skit.. ala lgpn minggu pertama ni bkn nya nk blajar lg pon... tambah2 dgn nk sambut new year lg.. apa kes utem buka sem awal2 sgt nih... slalu nk januari baru buka sem... aiyyooo... mlm ni aku kuar mkn dgn cimot... dia blanja aku kenny roger... org tgh duit byk tuu... rezeki jgn di tolak.. pastu gi karok kat sunway plok... yela pasni susah dh nk jumpa.. majoriti kwn2 aku semua dh blk melaka dh... tkpa la.. slow2 ar.. tk lari punya utem tu.. dh la psm aku tk sentuh langsung nih... adehh.. mcm mana nk berhadapan dgn en rahim nih.. awal2 sem dh malas dh nih... apa kes?

Saturday, December 26, 2009

Reunion Geng2 Taman

ok.. kat taman aku nih, aku ada la geng2 aku sendiri... dgn rendah dirinya aku nk bg tau yg aku la yg slow kalo nk berbanding dgn kwn2 aku kt taman nih... sbb pas spm, aku gi masuk politeknik but majoriti kwn2 kt sini semua gi matrik... kira aku abis diploma, diorg dh setahun lebih dah buat degree... aku final year degree skrang nih, diorg semua dh kerja dh... ada yg dah jadi engineer la, executive la, trainer la... aku jer dok blajaq lg... huhuhuhu.. so hari ni cuti krismas, kilang byk tutup... kena plak jatuh hari jumaat... so kwn2 aku yg berada di perantauan ni smua pakat blk ke kampung halaman la...

so harini kami plan gi minum2, jumpa dan sembang2 ttg life masing2.... dari segi percakapan, diorg dh mature skit dari aku... aku byk jgk la merepek nih... so bleh nmpk la bila kita dh bekerja nanti, maybe kita akan 'grow up' lebih skit kot... tapi dgr diorg crita keadaan alam pekerjaan skrang nih... agak scary jgk la... kwn2 aku semua keja bgs2... so diorg crita base on true story la...

Cerita 1 - Process Engineer Sony

sian kwn aku sorg nih... dh 5 bulan keja.. gaji mmg mantap... tp tiap2 hari stress... bayangkan masuk kerja 8 pagi... blk keja 9 malam... paling lewat 2 pagi... pastu esoknya kena gi keja blk awal2 pagi... masuk2 keja trus kena maki... dia kata maki tu dh sebati dlm hidup dia... by da way, kwn aku nih best student Uniten dan projek final dia penah dpt award. so bleh bayangkan la kalo kita yg tk seberapa ni dok kt tmpt dia mcm mana... kalo keja dgn company jepun, stress nya adalah 2 kali ganda dari company amerika.. that fact katanya... pastu skrang nih... kalo semlm interview, harini dpt keja, esok masuk keja trus buat kerja... tkde org nk guide2 dh... that also fact... mmg kena alone punya.. pastu bila dh dpt suaikan diri baru la bleh pikir bleh survive ke tk.. tkder sapa nk tlg.. semua sendiri2... tiap2 mlm sebelum tido stress pikir ttg production


Cerita 2 - Executive Sales Public Bank

dia nih lg la.. dh la fresh graduate.. manada aset... nk kena buat sales ke hulu ke hilir nek motor... jumpa customer tk kira hujan panas ke kena nek motor... mmg dugaan la.. tiap2 mlm nk tido pikir sales jer... tapi gaji mmg mantap ar.. 3 bulan gaji dh bleh bawa kuar persona tapi tu la... stress... dan stresssss... company asyik dok push2 jer...


Cerita 3 - Aku gi mancing lagi petang nih...

hahahaha... byk lg crita aku nk kongsi tapi mcm malas ja nk taip byk2 nih.. ada 2 lg kwn aku yg aku tk crita lg... apa2 pon, ptg td aku pancing kt sungai plak... hasilnya...??? hareeeemmmmmm....

adik aku terkenang sapa ntah


Friday, December 25, 2009

Avatar... Terbaik...



huh... harini meluangkan masa bersama cimot di penang... yela pasni susah dh nk kuar pusing2 penang... knp?? jawapan nya.... tunggggguuuuu... hahahaha... harini gi tgk wyg kat gurney... perhhh perhhh dan perh lagi... ramai gila org kat gurney plaza... yg pelik nya... masuk2 jer gurney baru kami perasan.... kami ni mcm org dari tempat asing plak... yela... semua cinaaaaaa jerrr... siap kami bleh men lawan2 teka lagi... sapa jumpa org melayu selain pekerja kat sana dia menang... smp mcm tu skali.. mmg janggal rasanya... tp niat tu kena diutama kan... AVATAR...!! dh lama nk tgk tp tk kesampaian... last2 pi la beli tiket... pastu ada lak yg 3D... maklum la org biasa2 mcm kami ni mana penah tgk wyg 3D, so ni la 1st time.. tu yg saja nk try tu... tp mmg best gilerrrrr arrr... 4/5 bintang diberikan la pada filem ni.. tambah2 tgk 3D plak.. mmg gambar tu nmpk real ar... timbul2 lg.. siap ada org menjerit kat sebelah aku... yg tk syok nya... filem tu smp nk dekat 3 jam... so lenguh ar pkai spec 3D smp 3 jam weiiii... agak2 ar...

pas tgk wyg... gi mkn jap kat dlm tu.. then org makin ramai ar... yela nk count down christmas kat gurney... yg aku hairannya... yg raya tu org yg beragama kristian kan.. tp aku tgk ada plak org melayu yg beria-ria dok count down, siap pkai topi santa lg tu... isk2... aaaa lu pikir la sendiri ek... adehhhh... pungggaahhhh...


Thursday, December 24, 2009

Melepas gian di pantai....



harini... angin sepoi2 bahasa... pasir putih tepi pantai.. ombak saling berkejaran... eh tu dh mcm lirik lagu amelina la plak... adehh.. ptg td aku dgn adik bongsu aku gi memancing... nk lepaskan gian la konon2nya... mula2 aku bajet nk pi sorg jer... tp mcm boring plok so aku ajak la syauqi si adik aku ni follow aku skali... joran pon mmg ada lebih kt umh... so kami berdua pi la membuang masa kat tepi pantai hentian rehat di pantai bersih... berangin beb... mcm nk ujan pon ada... tp perjalanan harus diteruskan...

dh smp, kami pon cari port baik punyaaaa..!!! pasang joran, pasang umpan, pasang mata... then mancing ar... tkkn repair enjin keta kancil L5 plak kan.. lepak punya lepak.. usha san usha sini... dlm pkul 7 nk dekat2 magrib kami blk ar... mak kata magrib2 jgn merayau2... setan byk lalu lalang... hahahaha... sebelum blk... jeng jeng jeng... aku bawa adik aku pi pekena rojak 'tongek' satu..!!! hahaha... adik aku bleh tanya nk mkn mcm mana... ambik jenis2 buah atas bekas tu, tongek... cicah kuah... makan ar... hahahha... sbb tu namanya rojak tongek.. sbb nk cicah kuah rojak tu kena tongek... aiyooo... tp sedap beb.. sorg 5 cucuk buah tk cukup... ikan?? haraaammmmm... tk dpt pon... tp layan ar....



angin beb... angin pala gua...


port kena baik punyaaa


adik aku dok pasang umpan


umpan guna umpun2 jer


ambik feel konon2 tu...

Tuesday, December 22, 2009

obsesi pancing... MENGAIL..!!!

huhuhuhu.... ntah la... dh 2 minggu mengidam nih... hahaha... asal nk pi jer... ada jer hal.. sakit perut... futsal la.. ujan la.. joran aku tu dok memanggil jer tu... dah la nk pilih port pon kadang2 bleh buat aku tk jadi pi mengail... nk pancing kt laut ker sungai.. pikir punya pikir last2 tk jadi... esok mesti jadi punya ar... aku sebenarnya nk try umpan ikan getah plak... mcm menarik jer... 2 hari sudah aku tgk ada bro tu guna, dpt jgk ikan duri sekor dua... kira ok la.. tk yah la nk beli umpun2 smp RM5 tuuu... tkpa2.. apa2 pon esok kena gi kedai pancing dulu... lama tol tk casting nih.. dah la aku dok cari pelita kabait tk jumpa2 lg nih... tkkn nk bawa touchlight plok... bateri lg... sebenarnya aku mancing nih tk semestinya dpt ikan.. dpt rasa ikan mkn umpan pon dh rasa best dh.. ada rezeki melekat ar... tkpa2... apa2 pon... esok kita tunggguuuu.....

Monday, December 21, 2009

Baru bek sakit... adoi..!!

hahahahaha... dh beberapa hari aku tk update blog ni... 1st skali nk bg tau... team aku kalah lg... adoi... then aku lak kena keracunan makanan... adoi... sakit beb... sakit perut gua... dh mkn pil chi kit teak uun pon still sakit so esok pagi tu trus gi hospital la... tapi tol la.. berbeza woo pi hospital / klinik kerajaan dgn swasta punya... layanan tu tk sama... aku yg sakit perut tu masuk2 jer trus kena marah dgn doktor cina tu.. laki... muda lg.. dia tanya aku jawab la.. just kadang2 tu aku ni jawab terlebih la skit.. tu pon nk marah... dia kata jawab hanya pada soalan dia jer... hamboi... kalo gi klinik private... mmg layanan 1st class ar.. tp tu la.. mahal skit.. so ambik la insurans yg ada medical card.. ewahh promote lak.. dh 3 hari dh.. alhamdullliah harini dh ok... tu la lain kali tkbleh percaya sgt minuman kt kedai mamak nih... huhuhuhu... bek bancuh sendiri kat umh lg bek.. hahaha... cauuu...!!!

Friday, December 18, 2009

Tahniah Bola Sepak Malaysia


ntah la... harini benda ni dh jadi mcm satu fenomena lak... tk penah2 mak bapak aku bercakap ttg bola, tiba2 harini bercakap ttg bola.. kawan2 aku yg keja kilang pon byk dpt blk awal dari majikan diorg semata2 krn bola.. dan buat pertama kali nya aku tonton bola sepak dgn semua ahli keluarga aku depan tv... termasuk mak dgn bapak aku... kat jalan pon sunyi ja... keta pon tk byk... hahahaha... semua ni krn gara2 pasukan bola sepak malaysia berjaya ke final utk sukan sea di vietnam kali nih.. negara kita dh 20thn tk dpt emas.. dan malam ni malaysia berjaya kalah kan vietnam iaitu tuan rumah sukan sea dan mendapatkan semula pingat emas yg diidamkan selama 20thn... tahniah2... tp aku still kureng skit berminat dgn liga tempatan... hahaha... tktau knp.. tp kalo nk bandingkan.. skuad bawah 23thn ni mmg mantap2 ar.. muda lg... so byk la tenaga... org kata, player malaysia ni kalo dh kawin abis la karier diorg... ntah la btul ke tk.. layaaannnn jer... janji menang... hahahaha...

Wednesday, December 16, 2009

Aktiviti harian....



adeh....

hidup aku dh mcm ada rutin plak hari2... tp waktu cuti sem ni jer la... bgn tido pas masuk waktu zuhur... paling awal pon dlm pkul 11 pg la... then makan tgh hari... on9 jap... kodek sana kodek sini... pastu petang dh... layan tv jap... kadang2 tgk movie skit... dh mlm dh... mlm plok kadang2 kuar, kadang2 lepak umh... bila lepak umh... kejap plak rasa... tgk tv, mkn tgk2 dh pkul 12mlm.. pastu layan anime plak tk pon men ps2... smp la pkul 2-3pg... adehhhh... esok tu bgn buat rutin yg sama lg... adehhhh... mcm tu la kehidupan aku sepanjang cuti sem nih... yg membezakan nya ialah bila kuar mlm tu kadang2 tgk wyg la... jalan2 la... then dgn hari minggu... ada la jgk buat aktiviti riadah dgn kawan2 aku... kadang2 men futsal ker... bg kuar peluh skit... tp rutin tu tetap sama... aiyyyooo... mcm mana la bila masuk blajar nanti ek... nk bgn pagi nanti konfom liat punya.....


Tuesday, December 15, 2009

GPMS - Tanggungjwb Baru

salam...

baru2 ni aku gi majlis makan malam GPMS (gabungan pelajar melayu semenanjung) bahagian Pulau Pinang punyaa... mmg segan pada mulanya sbb aku tk kenal sapa pon... dh la ni 1st time perjumpaan aku so agak kekok jgk la... nasib la aku pi dgn kwn aku nih... pastu si alip yg ajak aku join gpms ni pon ada jgk.. so diorg kenal2 kan la aku dgn diorg nih...


mula2 aku masuk sbb nk bg cukup korum jer... nk tambah ahli masa undian peringkat kebangsaan kat shah alam baru2 nih... last2 trus jadi ydp...

tujuan majlis tu adalah majlis pertauliahan sijil dan jawatan setiap exco gpms pulau pinang... so pasni aku ada tanggungjwb baru la selama 3thn atau pon satu penggal... adehhhh... tp kalo aku nk aktif pon maybe pas bulan 6, 2010 nih la kot sbb waktu tu aku dh abis blajar dah... insyaallah...



Thursday, December 10, 2009

Lama tol.....

hahahaha... lama tol aku tk updated blog ni sejak2 aku blk ke kmpg halaman nih... ewah... sebenarnya aku tkdak masa laa... tapi buka facebook sempat plok... hahaha... sebenarnya jadual aku pack... (alasan ni tktau bleh trima ke tk...) tp dlm masa terdekat ni aku cuba la updated kan blk aktiviti aku... yg for sure.. aku baru lps bercuti jer nih... rutin aku skrang nih dok umh tgk tv, men game, mkn dan buka tenet... tu la rutin tiap2 hari... sen pun tkder... ahakz... ntah la... kena susun blk jadual nih... PSM??? haraaaammmmmm... trus lupa... konon2 nk blk buat kt umh la... hampeh jer... langsung tk sentuh... hahahahaha...

Sunday, November 22, 2009

Industry Visit to Steelcase ke The Mines...


semlm pada hari sabtu bersamaan 20hb, aku dan bdk2 klas aku semua kena gi lawatan industri di puchong... kilang perabot yg mengamalkan design for environment bernama Steelcase. kilang amerika tu.. hahaha.. so pagi tu pkul 7pg kami pon gerak la dari UTeM ke puchong.. pi 2 bijik bas sbb bdk klas aku ja dah 48 org dh.. termasuk lecturer lg.. so smp sana... kami pon di berikan taklimat then buat lawatan seluruh kilang tersebut... kesemua perabot kilang tu di import ke luar negara... so bleh bajet ar harga kerusi meja buatan kilang tu brapa ringgit...






pas mayang jumaat... jeng jeng jeng... alang2 menyeluk pekasam... biar smp ke lengan tol tk.. maka The Mines pon dah dekat... kami pon dibawa la ke shoping complex tu... hahaha... dari pkul 3 smp pkul 6 kami dibenarkan lepak kat sana... smp tktau nk buat apa ntah... 3 jam kat sana.. hahaha... ada yg men snorker, boling, karaoke la.. tgk wyg pon ada kot.. yg shoping pon ada... sakan tol.. hahahaha... dlm pkul 6.30ptg tu kami gerak blk ke melaka ar... best siotttt... ewahhh..












Saturday, November 21, 2009

Air Panas Gadek lagi...



hahahahaha.... setelah tamat jer presentation PSM 1 siang tu... malam tu kami trus buat plan ar... apa program yg nk kena isi selama 5 hari di Melaka sehingga menanti hari ke kursus di Klebang pada 23hb ni lak... so mlm tu kami plan la gi Gadek... mandi air panas.. kasi cuci badan dan otak skit setelah berhempas pulas dgn PSM dan Final exam lg... hahahaha


meeting ttg perjalanan mlm nih


tgk apa ntah dlm bonet tu


welcome to Gadek


ada p ramlee lak dlm ni



bawa shahrol yg 1st time ker sini


Thursday, November 19, 2009

Tamat sudah semester ini...

fuh... lega... setelah tamatnya presentation PSM 1 pAGi tadi
maka telah tamat la semester 1 tahun 4 nih...
1 semester lagi jer tinggal nk grad..
pelbagai dugaan lg akan datang...

dulu masa diploma..
rasa mcm tk sabar jer nk sambung degree
tapi
bila dah sambung degree
setiap hari dok kira..
bila la nk abis blajar nih...
hahahahahaha....

Wednesday, November 11, 2009

Prestasi semakin menurun... 'sukan'


huhuhu... game demi game... jumlah gol aku makin kurang.. hari ni? langsung tkdak gol.. td lawan dgn bdk2 management... so this was the end of our futsal tour for this semester... mula2 kami lawan dgn proses, pastu bahan, robotik dan last skali ni management.... so semua klas dalam tahun 4 FKP dah lawan dah la... walaupon semuanya menang... ewah.. kerek sial... tp.. tp... prestasi aku makin menurun seiring dgn team pilihan aku dalam premier league... huhuhuhu


dah la td men tkbleh fokus... hehehehe... sbb.. sbb... sbb.. dok tringat kt kwn2... aku rasa mcm aku dah bg kwn2 kecik hati kt aku la... yela.. men futsal td bkn semua yg men.. bdk2 umh aku jer.. so bdk2 klas aku yg len ada yg nk men tp org dh cukup... so mesti diorg kecik hati.. sbb kat klas aku semuanya bleh men futsal... bdk2 klas aku jer dh bleh buat 4 team dah... semua hebat2 lak tu... 1st team ke, 2nd team ke, 3rd team ker... semua nya level mcm 1st team... so sakit ar kalo nk lawan dgn 4BMFR.... hahahaha...



tkper2.... minggu depan kita 1 klas men skali sama2.. like old time... ewahhh.. tp.. tp.. tp.. bdk2 bahan ajak repeat plok... hehehe... tkper2... yg penting exam tinggal last paper jer... pastu sakit ar dgn DFE lg... aiyooo...


mcm penah tgk jer baju nih..

Sunday, November 8, 2009

2 Paper to go.. huhuhu



ni la first time aku final exam ambik paper paling skit jer.. 4 paper jer... kalo tidak... slalunya 5 paper dan ke atas... so kalo tkbleh score jgk tktau la... score maksud aku nih bukannya nk dpt dekan ker 3.5 ke atas ke.. sbb tu terlalu tinggi bg aku... score maksud aku ialah dpt naikkan pointer aku la... bg kukuh skit.. nk dpt 1st level degree mmg susah ar...



hari ni bdk2 umh aku gi berjuang ambik paper arab... tinggal lah aku, ayit, ash dgn nas jer tk ambik sbb dh ambik dh dulu... tp aku rasa paper arab diorg ni bleh tlg kot.. sbb aku tgk carry mark tinggi2 ja... nyesal lak dulu aku ambik jepun... dh la tk score.. pointer jatuh lak... ada lg 2 paper jer tinggal... DFMA dgn bisnes... isk2... makin skit paper makin malas plak... dgr kat cimot mau nyer dia mengamuk nih... hahahaha.. apa2 pon... sem ni kena naikkan pointer..!! Gabante!!

Thursday, November 5, 2009

Selamat Hari Jadi kawan ku - Fifi...

sebelum kejadian.. jam 11.58 malam




jam menunjukkan 11.50 mlm dah... lagi 10 minit ialah harijadi housemate aku namanya fifi... hahaha... dak comei sorg ni mmg dh 2,3 hari kami dok mark dh sbb bufday dia semlm.. so kami semua sepakat tepat jam 12 malam mmg nk rumble dia pastu ejab dgn nas dah bancuh air terbaik punya... hahaha... apa lg.. waktu berdetik.. masa bergerak... tit.. tit.. tit..


selepas jam menunjukkan 12.01 malam


mangsa diheret ke toilet.. masa utk dituangkan air azimat




happy bufday fifi ke 24 thn... hahaha