Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Saturday, January 31, 2009

Petanda kiAMat makin Dekat...



assalammualaikum...

ehhmmmm... ntah la.. td aku dok layan discovery channel... ada lah siaran ttg bangunan2 tertinggi nih... then baru aku prasan... rupanya skrang nih byk negara luar sana sedang bersaing antara satu sama len utk memiliki bangunan tertinggi di dunia.. dan rupanya dah byk sgt bangunan2 tertinggi ni yg telah siap dan ada jgk dlm proses pembinaan... patut la byk sgt bala musibah menimpah di muka bumi ini... rupanya tanda2 besar kiamat dh nmpk sgt terang2... yela.. ni bkn tanda2 kecik tp tanda2 besar nih... bangunan pencakar langit yg makin byk...




so kalo ada yg tk bertaubat lg ntah la..
kalo ada yg tk balik ke pangkal jalan lg ntah la..
kalo ada yg masih berdegil dgn perbuatan lama lg ntah la..
kalo masih dgn sikap yg lama dan masih blum berhijrah lg ntah la...

ehmmm... aku jgk manusia.. aku jgk melakukan kesilapan.. mungkin blum smp kiamat.. esok lusa apa terjadi pada kita pon kita tktau lg... so jgn la tunggu smp esk..

"syah.. hang kena buat sesuatu pada diri hang.. atau tidak.. sesuatu akan terjadi pada hang..."

Thursday, January 29, 2009

dunia dah terbalik....

aiyyoooo...

adehhh... skrang ni risau aku dgn keadaan sekeliling nih... dh mcm terbalik plak.. aku plak takut bila ada ramai2 pompuan then pompuan zaman skrang ni plak dh tk takut kat laki2 dah ke... hairan tol laa...

kisahnya begini... hamboi.. mcm tulis cerpen jer aku ek.. ahakz..

ptg kelmarin aku p sunway carnival temam kwn kerja aku beli barang then kami pi la tgk wyg.. disbbkan aku paling muda antara kitorg maka a.k.a aku terpaksa la kena beratur beli tiket... raya cina kan... mmg bapak punya ramai ar org waktu tu... mcm semut kerumun gula tu.. then aku pon dgn muka selamber jer trus la mengangkatkan kaki aku dan beratur... beratur punya beratur then blakang aku ada geng2 aweks mana ntah... aku yg laki nih cuba la berjarak kan sedikit dari diorg.. then bila tgh beratur, aku rasa mcm ada benda lembut2 jer dok sentuh aku.. rupanya aweks kat blakang aku ni dok bersembang siap tgn angkat sana sini.. kalo dia pegang pisau, dh bercalar dh blakang aku agaknya.. dh la dok punya rapat dgn aku.. kalo aku raba kang baru tau.. nasib bek aku bkn mcm tu.. aku pon jarakkan la lg diri aku... tup tap.. diorg pon gerak jgk ke dpn.. melawan nih.. then aku tertewas arr... ahakz.. aku buat dek jer la.. tk tkt ke aweks zaman skrang nih.. dok rapat2 dgn laki.. isk2..

ni kisah 2 plak..

tgh hari td aku p beli air kelapa kat permatang pauh dekat pangsapuri idaman.. situ mmg tmpt bdk2 uitm dok sewa situ laa... masa aku pi beli tkder sapa kat situ.. then dari jauh aku tgk ada 1 group aweks dtg ke gerai tu jgk.. aku buat rileks jer la.. rileks... rileks.. tp bkn di shopping kompleks... aku trus kan rileks.. muka control.. tu wajib.. tiba diorg yg ada la dlm 5,6 org tu bleh kerumun aku yg dok kat tgh2 gerai tu.. dh la gerai tu kecik.. perhhh... mcm2 bau perfume la bau.. masalahnya diorg ni brani tau.. mentang2 aku sorg dok beli air.. adehhh.. segan woooo.. seyes punya nih... yg aku hairan.. brani tol diorg.. kalo org tk bertanggungjwb, bleh ambik kesempatan woo kat diorg tu.. isk2.. dh terbalik plak.. aku plak jadi segan a.k.a tkt.. pas bayar aku trus blah arr... isk2..

pelik tapi benar.. nasib tk trauma... ahakz..

Tuesday, January 27, 2009

Tag from Saraberryles

10 perkara tentang org yg tagged cheq nih ek.. :

1. dia seorg gadis sunti lg.. :p
2. tinggal di perak.. ipoh agaknya..
3. suka berdendam.. pandai2 jer aku nih.. ahakz
4. dh bekerja.. kadang2 rajin kadang2 malas..
5. seorg yg flexible... kot..
6. rajin tulis blog.. panjang2.. bleh jadi pengarang ni
7. suka shopping katanya..
8. binatang dia sayang kucing.. meow..
9. suka goyang2... bkn kaki dangdut ek..
10. bertudung..

10 perkara tentang cheq :

aiyooo...

1. lelaki
2. anak sulung
3. tgh praktikal
4. bujang
5. still blajar lg
6. ada janggut.. ahakz
7. tinggal kat penang
8. suka men futsal
9. kadang2 rajin, kadang2 malas
10. tk tinggi tk rendah.. :p

Sunday, January 25, 2009

a WEek hOlidays...


hollaaa...

bertemu kembali.. sabtu a.k.a semlm bermula la 'holiday' aku selama seminggu... ahakz.. tapi sebenarnya bukan holiday pon tapi kilang shut down lagi.. shut down tu tkper lg... ni tang elaun aku kena potong tu yg tk brapa nk syok dgr tu... bkn potong 2,3 ringgit.. tp ratus jgk woooo.. disbbkan aku hanya trainee jadi aku tkder annual leave.. so kena potong unpaid leave arr... bleh tunjuk perasaan nih.. ahakz... mmg insan tk reti bersyukur tol la encik syah nih..

so cuti la seminggu... tktau la nk isi apa dgn aktiviti selama seminggu nih.. nk kuar.. konfom kuar duit.. manada kuar tk kuar duit.. kalo kuar kalo tk kuar duit, tu namanya merayap... tp nk stat enjin moto atau keta kena isi minyak.. minyak is money.. waaaaaa.... dh la ekonomi tk brapa bek skrang nih... kena berjimat cermat nih..

tkper2, mlm ni aku nk susun jadual aku selama seminggu ni... ahakz.. i try..

Tuesday, January 20, 2009

peNAt skit...

hollaaaa...

bertemu lg.. dh brapa hari tk tulis blog.. bkn malas tp rasa mcm malas ja.. ahakz.. bunyi mcm sama jer kan.. mmg malas pon sbb kerja byk skit nk kena wat masa keja siang hari jadi mlm pon sempat on9 jer then nk tulis blog plak dok tangguh2.. dok kata esok la, esok la.. smp la hari ni baru tulis.. isk2.. syah.. syahhh...

hari ni kerja aku jadi jurufoto jer.. ahakz.. jap2 kak halijah panggil aku suruh tangkap gambar operator susun metal box tk btul la.. jap2 dia panggil aku suruh tangkap gambar org guna mesin tk btul la.. jap2 dia suruh aku tangkap gambar cara2 nk check defect la.. ahakz.. tp enjoy la wat keja tuuu... tangkap gambar then masukkan dlm pc then send dlm file kak halijah tuu... at least tk la boring sgt harini...






haaaaa.. tu crita ttg kerja.. ni crita ttg len plak..

td masa blk kerja.. kat trafic light depan umh aku punya la lama aku tunggu... then ada keta family dok tepi aku.. dlm tu ada sorg kak tu dok dukung baby dia.. baby tu dok nangis... aku pon dok usha la baby tu... then baby tu bleh ter tgk aku plak.. aku wat la muka.. acecececececece kat baby tu... baby tu suka plak.. aku wat la lg... baby tu gelak.. perhhh.. syok plak rasa.. mak baby tu senyum jer kat aku.. ahakz.. comei tol baby tu.. dh la aku suka bdk2.. smp keta tu jalan, baby tu dok tgk aku... ahakz.. geram tol.. kalo dekat aku dh cubit pp dh.. ahakz..

Thursday, January 15, 2009

Bila, aku sudah tiada....

Pagi itu indah seperti biasa
Tidur yang lena terhenti di sana
Layap kuyu masih tak terdaya
Bukalah tingkap mu
Curahkan cahaya…

Siapa yang sangka
Bila tiba masa kita
Untuk pergi selamanya

Takkan terduga
Jika saat ni
Tuhan tentukan
Aku lah orangnya

Gelak tawa tangisan yang hiba
Kenangan kita masa di dunia
Alangkah indahnya jika
Kita mampu hidup selamanya…



ehhmmmm.... aku suka tol lirik lagu hujan ni.. ntah la.. dalam sangat maksudnya.. rasa mcm kita ni hidup hanya sementara.. ntah esok ntah lusa samada kita masih ada lagi atau tk.. tapi yg pasti, bila aku dah tiada.. aku harap sgt aku dpt tinggalkan kenangan yg terindah pada keluarga, kwn2, org yg aku syg, dan semua yg mengenali aku lahh... saja aku rasa terniat nk tulis ttg benda nih.. at least kalo2 esok lusa ke aku tkder.. blog nih la jadi kenangan tol tk.. ahakz.. still bleh jadi tatapan umum.. cewwaaahhh.. apa yg ko merepek ni syah!!! adehhh... yg pasti.. aku selsema skrang ni.. nk bernafas pon susah.. musim org sakit kot skrang..

Sunday, January 11, 2009

Rumitnyaaa hidup...

Gaya indie yg menjadi kegilaan remaja kini


ehmmmm... hollaaaa.. ni aku nk kongsi skit crita nih.. harini ahad.. tp kwn aku ajak gi minum katanya nk crita prob skit kt aku.. aku pon pi la dgr crita dia kat foodcourt taman aku.. yela aku ni dh jadi mcm kauselor la plak.. kwn2 ada problem suka cari aku sbb aku ni suka bg pendapat dan nasihat kat kwn2 aku.. cewaahhhh.. nasihat org mmg pandai tp nasihat diri sendiri..?? aaa lu pikir la sendiri.. hahaha

ok2 sambung blk... kwn aku ni pompuan umur 25thn, member masa aku kat poli dulu nohh.. dia ni lulusan degree dari utem jgk.. crita dia mcm ni.. dia baru clash dgn bf dia.. ntah la masalah apa ntah.. tk sefahaman agaknya.. then skrang dia nk kapel dgn sorg mamat ni tp masalahnya mamat tu dh la tkder kerja, pastu asyik merewang jer perabis duit mak bapak mamat tu... umur dlm 23-24 mcm tu laaa... ntah laa... aku nk bg nasihat tkt kwn aku ni kecik hati.. tp aku hairan la.. kwn aku ni dh la keja bgs, gaji mantap tp knp la dia bleh suka kat mamat yg tkdak keja ni... bf dulu dia skit punya baik jer.. friendly lg, dh tu keja kat bank plak..

kadang2 aku hairan la dgn perempuan zaman skrang ni.. maaf la kalo ada yg trasa laki ke perempuan ker.. tapi ni blog aku so sukati aku la nk taip apa... hahahaha.. memen je ek.. ok2.. aku hairan la.. perempuan zaman skrang ni pandang cinta ni mcm dalam sgt.. yela mmg la masa muda ni nk enjoy dulu tp agak2 la.. at least cari la laki yg bleh bg masa depan kat depa, laki yg bleh bg depa hidup senang.. jgn asyik ingat nk seronok jer.. pilih la laki yg ada kerjaya, ada pendidikan, yg ada masa depan.. yg bleh bg depa kehidupan bila dh kawin nanti.. ni pi cari laki yg tkdak kerja, yg suka merempit, yg suka enjoy ja tp guna duit mak bapak jgk.. alasan depa, laki tu hensem la.. stylo la.. adehh.. dgn rupa dan gaya bleh bg anak2 makan ke lepas kawin nanti.. umur makin meningkat..

so berbalik ttg crita aku dgn kwn aku tu.. aku suruh la dia pikir blk keputusan dia tu.. kalo dia nk kwn jgk dgn mamat tu, suruh la mamat tu cari kerja.. belajar hidup berdikari.. jgn harap duit mak bapak jer.. ntah la.. aku pon hairan... aku tetap aku la.. mcm ni jer...

sekadar gambar hiasan

sekadar gambar hiasan

Saturday, January 10, 2009

Tagged by Suezack

#1 describe 10 things about the person who tagged you....

1. dia perempuan.. tgk nama pon dh tau kan
2. blajar kat usm... tapi tktau la usm penang or kelantan?? adehh..
3. dah ada bf.. haaa... so kena berhati2 guys out there..!
4. bertudung... ehhmm.. sbb tk penah tgk dia free hair pon.. ahakz
5. rakan blog aku.. yela.. tkkn rakan kelas plak.. aduyai..
6. umur 21 tahun kot tahun ni 2009.. aku agak jer nih.. tol kot :p
7. asal dari kelantan... konfom nih.. demo la ni tok supa mulo..
8. sebelum ni penah tinggal kat penang sbb matrik pulau pinang kmpp
9. suka bg nasihat dan kongsi pendapat kat aku.. toce2.. hehehe
10. rajin update blog.. bagus2.. bleh tau perkembangan terkini.. ahakz



#2 describe 10 things about you.

(perlu ke??)
1. aku lelaki.. konfommm punya..
2. anak sulung.. ahakz.. byk tanggungjwb nih
3. diploma kat politeknik seberang perai... wah wah wah
4. degree kat universiti teknikal malaysia melaka... setahun lg nk abis..
5. skrang tgh praktikal kat schott glass malaysia
6. tak makan sayur... kecuali colelaw dan salad.. hehehe
7. tak makan ikan.. kecuali ikan pari dan tuna.. aiyyooo
8. suka bercakap.. merepek.. buat lawak.. lawak ker? adehhh..
9. slalu jaga perasaan org di sekeliling dari perasaan sendiri.. cewahhh..
10. azam tahun ni nk simpan duit byk2... agak2 leh tercapai ker..

#3 - At the end, you need to choose 10 people to be tagged and list their names.

1. eim
2. naz violet
3. anis
4. rabiatul
5. ash sonik malam
6. sheila
7. dezmond
8. nhzwanie

Thursday, January 8, 2009

Kerja makin Banyak...

makin hari makin mendebarkan.. OPERATION...



untung jadi patung.. biar berlubang seluruh badan.. dia tetap dia..



huhuhuuhhu.. Alex.. tu la nama mat salleh yg baru jadi engineer kt tmpt keja aku.. dulu dia praktikal mcm aku jgk kat tmpt ni tp skrang org german antar dia datang kerja sini plak.. dia incharge ttg satu projek ni.. masalahnya aku yg sedang buat projek tu maka aku skrang bekerja bawah dia laaa.... Ya Allah, punya cerewet la diaaa... aku pkul 8 pg dapat task, pkul 1ptg dia mai tanya dah siap ker blum.. hamboiii.. rasa mcm android + robot plak aku ni.. huhuhuhu...

ni crita ttg hari ni la.. aku slalu check defect guna kaedah sampling.. kira kalo dlm 200 pieces tu aku ambik dlm 20 jer buat sample defect... lps kerja bawah dia nih, kalo ada 300 pieces defect parts.. kesemua 300 pieces aku kena inspect!!... mau berakar bontot aku nih... huhuhuhu... hari dari pkul 11pg smp 5ptg aku keja inspect jaaa... nk mengulat pi gosip2 pon tk sempat.. hahaha..

Adehh.. Hidup.. dan Cabaran..

Adehhh.. rajin plak aku tulis blog nih... ehmm hari ni org2 kat tmpt keja aku dok panggil aku 'jelatang' plak.. setengah hari aku siasat apa maksud tu rupanya nama drama kat tv rupanya... bleh kena woo dok pandai2 letak nama aku mcm tu.. ahakz.. kat tmpt keja aku ada yg tau aku dh single.. diorg pakat2 dok kanen kan aku dgn pompuan tu la pompuan ni la... masalahnya semua aweks2 kat kilang aku semua dh kawin, yg bujang pon semuanya tunang org.. mmg saja cari nahas tol la.. aku ni tk kata apa2, diorg yg lebih2.. ahakz.. kadang2 pikir nk tergelak jgk.. mcm tu la aku sejak dua menjak ni.. keja mengulat jer pastu dok bersembang dari satu department ke department yg len.. awal tahun keja tk byk sgt..

lupa nk bg tau.. aku dgn ex aku dh jadi kawan blk tapi kawan biasa jer la.. syukur sgt2.. at least aku tau keadaan dia mcm mana.. sihat ke tk.. aku pon ingat tahun nih nk kumpul duit byk2.. td bapak aku tanya aku suka myvi ke viva? terkezut aku.. haiii dia nk beli kat aku ker.. hahaha.. tp aku mmg nk ada keta aku sendiri.. aku tringin nk beli mitsubishi lancer evolation yg baru nih.. smart giler.. nk beli guna duit sendiri tau... tkper2, pasang angan2 dulu.. hehehe.. at least ada benda yg kita nk kejarkan ek.. ahakz.. esok keja lak.. jom tidooooo...

Monday, January 5, 2009

Masa... andai boleh diubah ke depan atau belakang...

ehmm.... mcm mana nk stat ek.. skrang ni dgn sapa jer aku jumpa tk kira la kwn2 ker member2 ker.. (sama ke kwn dgn member).. rakan2 kat tmpt kerja ker... semua nya aku crita masalah aku ni.. tujuannya cuma satu.. nk minta pandangan diorg dan cara2 nk menyelesaikan masalah aku tu.. aku pon dh semakin dapat trima yg aku kembali keseorangan a.k.a solo.. yang pasti, setiap kwn2 aku yg dh berpunya atau dh couple, aku slalu nasihat depa jgn jadi mcm aku.. hidup ni mmg slalu kena give and take.. tolak ansur.. saling percaya mempercayai.. nk jaga sekandang ayam lebih mudah dari nk jaga sesebuah hubungan... pandai2 aku jer buat perpatah sendiri.. hehehe

oklah.. tukar mood.. harini aku stat keja blk setelah seminggu lebih kilang shut down.. tk byk kerja pon yg aku buat harini... mengulat jer.. sembang sana sembang sini.. ronda sana ronda sini.. aku nih jenis tkbleh dok saja.. kalo dok saja lama2 nanti ngantuk la.. so sbb tu aku slalu pi cari kerja apa yg ada.. kalo dh tkdak kerja sgt.. belek2 buku kejuruteraan je la.. adehh...

skrang nih aku kuar dgn semua org.. semuanya hanya nk gembirakan hati dan lupakan semua kenangan pahit.. kadang2 dgn kwn yg tk penah aku kuar pon aku kuar jgk.. janji aku tk dok sorg2... tp dh stat keja ni kurang la skit kuar.. lgpn musim ujan kan..

tapi kalo pikir2 blk.. kadang2 masa pas aku sembahyang... bila aku dok atas sejadah.. aku rasa, nasib aku tk la seteruk sgt... teruk lg nasib rakyat2 palestin kat gaza sana.. ntah la.. aku doakan penderitaan mereka dpt dihenti dgn segera..

Friday, January 2, 2009

Happy Bufday Syah... Happy neW yeAr... 2009!



tepat jam 12mlm selepas kita sambut tahun baru... maka cukup la umur aku 23 tahun.. dan adik plak 15 tahun.. tu la yg seronok nya bila tiba bufday aku 2 januari.. aku dan adik aku akan sambut sama2 sbb kami lahir pada tarikh yg sama just tahun jer berlainan.. dulu kecik2 slalu berebut2 kek.. kononnya aku ni abg maka aku la yg kena ada kek, adik aku tk payah.. hehehe.. tp skrang dh besar rasa menarik plak.. ttg bufday aku.. tkder yg menarik pon.. just umur jer makin meningkat.. ttg tahun baru.. aku harap tahun ni lebih bermakna dari tahun2 yg sudah.. azam? ntah la.. azam aku hari ni... sebulan dua nanti lupa la.. so baik aku berazam tiap2 hari.. tu yg aku buat dari dulu lg... huhuhuuhhuh...