Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Saturday, December 26, 2009

Reunion Geng2 Taman

ok.. kat taman aku nih, aku ada la geng2 aku sendiri... dgn rendah dirinya aku nk bg tau yg aku la yg slow kalo nk berbanding dgn kwn2 aku kt taman nih... sbb pas spm, aku gi masuk politeknik but majoriti kwn2 kt sini semua gi matrik... kira aku abis diploma, diorg dh setahun lebih dah buat degree... aku final year degree skrang nih, diorg semua dh kerja dh... ada yg dah jadi engineer la, executive la, trainer la... aku jer dok blajaq lg... huhuhuhu.. so hari ni cuti krismas, kilang byk tutup... kena plak jatuh hari jumaat... so kwn2 aku yg berada di perantauan ni smua pakat blk ke kampung halaman la...

so harini kami plan gi minum2, jumpa dan sembang2 ttg life masing2.... dari segi percakapan, diorg dh mature skit dari aku... aku byk jgk la merepek nih... so bleh nmpk la bila kita dh bekerja nanti, maybe kita akan 'grow up' lebih skit kot... tapi dgr diorg crita keadaan alam pekerjaan skrang nih... agak scary jgk la... kwn2 aku semua keja bgs2... so diorg crita base on true story la...

Cerita 1 - Process Engineer Sony

sian kwn aku sorg nih... dh 5 bulan keja.. gaji mmg mantap... tp tiap2 hari stress... bayangkan masuk kerja 8 pagi... blk keja 9 malam... paling lewat 2 pagi... pastu esoknya kena gi keja blk awal2 pagi... masuk2 keja trus kena maki... dia kata maki tu dh sebati dlm hidup dia... by da way, kwn aku nih best student Uniten dan projek final dia penah dpt award. so bleh bayangkan la kalo kita yg tk seberapa ni dok kt tmpt dia mcm mana... kalo keja dgn company jepun, stress nya adalah 2 kali ganda dari company amerika.. that fact katanya... pastu skrang nih... kalo semlm interview, harini dpt keja, esok masuk keja trus buat kerja... tkde org nk guide2 dh... that also fact... mmg kena alone punya.. pastu bila dh dpt suaikan diri baru la bleh pikir bleh survive ke tk.. tkder sapa nk tlg.. semua sendiri2... tiap2 mlm sebelum tido stress pikir ttg production


Cerita 2 - Executive Sales Public Bank

dia nih lg la.. dh la fresh graduate.. manada aset... nk kena buat sales ke hulu ke hilir nek motor... jumpa customer tk kira hujan panas ke kena nek motor... mmg dugaan la.. tiap2 mlm nk tido pikir sales jer... tapi gaji mmg mantap ar.. 3 bulan gaji dh bleh bawa kuar persona tapi tu la... stress... dan stresssss... company asyik dok push2 jer...


Cerita 3 - Aku gi mancing lagi petang nih...

hahahaha... byk lg crita aku nk kongsi tapi mcm malas ja nk taip byk2 nih.. ada 2 lg kwn aku yg aku tk crita lg... apa2 pon, ptg td aku pancing kt sungai plak... hasilnya...??? hareeeemmmmmm....

adik aku terkenang sapa ntah