Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Saturday, November 6, 2010

Back to Nature

adik ni montel tol.. ter'snap' plak...




Kelmarin akibat tak tau nak buat apa.. dok kat rumah pon boring juga... nak keluar dating pon tak boleh sebab Cimot balik kampung jadi aku ajak la adik aku pi ronda kat R&R Pantai Bersih. Tertiba datang idea pulak nak try test dan buat eksperimen tentang alam semulajadi dengan D3100 aku nih... so ini lah hasil nya... biasa lah.. baru beginner... so tak boleh nak bagi harapan yang tinggi sangat la... saya budak masih belajar...






Friday, November 5, 2010

I'm Back....

Fuhhh.. dah lama tak ber 'blogging' ni... dah sebulan lebih dah... macam-macam hal la yang berlakukan... tu yang stop sekejap tu. Lagipon laptop aku baru ok jer. Hantar pi repair chipset burn.. masuk ni kali ke 3 dah. Orang kedai tu kata, kalo kali ke 4 nanti jadi lagi.. kena tukar semua satu set grafik kad dengan board apa ntah... ada la nak dekat RM400 juga la.. isk-isk duit lagi...

Apa-apa pon, kini aku dah kembali menaip.. so ada apa-apa yang menarik nanti aku posting la kat sini... untuk simpanan peribadi dan bacaan umum juga... ahakz...

p/s: Moga-moga banjir yang menimpa di kawasan utara dan pantai timur akan kembali pulih seperti sedia kala...

Sunday, September 5, 2010

Merdeka dan Ramadhan



Baru-baru ni pada 31/8/2010, kita menyambut kemerdekaan yang ke - 53 untuk negara kita... Alhamdulillah syukur kerana negara kita masih aman walaupon ada sesetengah pihak yang cuba porak poranda kan negara kita dengan menimbulkan pelbagai isu dari isu harga sehinggalah ke isu perkauman... Moga-moga di bulan yang mulia ini, sama-sama lah kita dapat berdoa agar negara kita akan terus mengekalkan memakmuran dan keharmonian sesama umat...


Sebut tentang Ramadhan nih... kadang-kadang terasa sedih juga kerana ia bakal berakhir tak lama lagi. Bulan ni la kita nak kejar amalan pon.. bukan kerana bulan lain tak boleh. Bulan lain pon boleh juga cuma bulan ini ganjaran dan limpah kurnia rahmat dariNya melimpah-limpah... ganjaran tu berganda-ganda... zaman sekarang ni kita kena la merebut segala peluang yang ada di depan mata kerana sapa tahu yang dia akan bersama lagi dengan Ramadhan yang akan datang... belum tentu lagi kita dapat merasainya... Jadi yang ada sekarang nih, marilah kita sama-sama merebut ganjarannya... Insyaallah...

Wednesday, September 1, 2010

Berbuka di Hotel Summit

Tahun lepas cik mot aku dah belanja berbuka puasa kat Hotel Sunway, so tahun ni giliran aku la plak kena belanja dia... so tahun ni aku pilih berbuka kat Hotel Summit... sebab harga dia tak la mahal sangat macam hotel yang lain.. bulan puasa ni tak elok membazirkan... kena kesederhanaan gitu... ewaaahhh.. ahakz... yang pasti.. HALAL..

Makanan semuanya bufet dan banyak pilihan juga la... tapi yang bestnya ada kambing bakar... dua round juga la aku pi ambik daging binatang tu... kesannya?? malam ni aku sakit kepala... makan kambing banyak sangat... arrrkkkk..!!!





Tuesday, August 31, 2010

Berbuka Puasa dengan Ex-DTP

Sori la tak sempat nak snap mana-mana pic pon untuk event nih... semalam aku gi majlis berbuka puasa dengan kawan-kawan aku yang sama-sama belajar kat politeknik dulu... best sangat dapat kumpul sembang-sembang... lama tak jumpa.. padahal majoritinya semua dok kat Penang jer.. kami makan kat Restoran Kapitan kat Bandar Perda... ramai giler.. nasib kawan aku si Rahman tu dah tempah awal-awal...



yang syoknya.. punya kalut la pekerja-pekerja kat kedai tu sampai yang kami tak order pon sampai juga. Apa lagi.. perut dah berbunyi, azan dah abis, ada nasi briani plak silap antar... diorang sambar la... hahaha... aku plak langkah kanan semalam... baru nak keluarkan duit, kawan aku si Along dan Rishal dah bawa keluar RM50 sorang sekeping... makan cemei ar aku semalam.. apa-apa pon memnag best la jumpa balik kawan-kawan semua...



Pas makan, kami pi main bowling plak kat Pacific... ambik 3 lanes main sorang 2 game... hahaha... layan juga la... semua pakat dok pulun main bola spin ja.. mana boleh tahan... hahahaha... apa-apa pon, nanti akan ada sesi 2 pulak majlis berbuka puasa nih... harap-harap kali ni lagi ramai la...

Saturday, August 28, 2010

Acara Marathon Buat Biskut Raya


Harini aku bangun awal... biasa la sabtu... tak kerja... standard paling awal pon dalam pukul 11 pagi macam tu la... pas tu aku bangun jer terus ke dapur.... Haaaaa... bukan nak pi makan.. cuma dahaga jer.. dapat minum segelas dua kira jadi lah... hahahaha... gurau jer..

Aku gi dapur sebab aku dengar bunyi bising kat situ... Kling..!! Klang..!! Kling..!!.. Klang..!! Alexander..!! haaaa... Rupanya mak aku busy dok buat biskut raya.. ntah mana dia sebat buku resipi tu aku taktau la.. so dia try la buat... tapi buat untuk makan seisi keluarga jer la.. tak jual pon... apa-apa pon tadi aku dah rasa masa pas berbuka tadi... memang SEDAP arrrrr...!!! hehehe... puji la.. mak aku buat.. ambik berkat sikit.. hehehe




Thursday, August 26, 2010

Kecederaan Pertama di Kilang

tu dia la... nak tunjuk terer sangat... hahaha... kejadian berlaku kelmarin. Waktu tu agak petang la... nak dekat asar dah... kat production line di department aku nih.. kebanyakkan mesin guna pneumatik... sistem angin tu... tertiba waktu aku dok audit satu mesin tu...

Ada la plak satu fixture ni yang guna pneumatik tertiba tube angin dia longgar plak.. so tercabut la tube tu. Waktu tu angin tengah keluar dari tube tu.. so macam ular kepanasan la mengelimpar tube tu ke hulu ke hilir. Sorang pon tak berapa nak tangkap tube tu takut terbidas kena muka ke badan ke... operator memang la tak berani, technician aku pon tak berani jugak... disebabkan mesin tu mesin dibawah seliaan aku, so aku pi la setelkan problem tu.... dalam dok terkapai-kapai menangkap tube tu... tertiba dia boleh terbidas mata aku... mata beb...!! bukan tangan ke perut ker.... Merah woooo... macam biji saga mata aku... berciciran air mengalir.. bukan nangis tapi ntah la.. dia keluar sendiri dari mata aku... hahaha..

Sampai la ke harini.. kalo aku buat mata juling.. sakit la jugak.. nasib sebelah jer.. merah pon dah kurang dah... alhamdulilah perlihatan masih aku... risau juga aku masa kena tu.. isk.. isk... nak tunjuk hero sangat... hahaha....

Friday, August 20, 2010

Konvokesyen UTeM


akhirnya aku berjaya juga digelar graduan... penat lelah selama 3 tahun buat ijazah... inilah hari yang ditunggukan... Alhamdulillah....





Wednesday, August 4, 2010

Video Blog - Persiapan ke Melaka... Konvo


Doakan aku selamat sampai... selamat pulang..


Tuesday, August 3, 2010

Persiapan...

Esok perjalanan yang agak jauh la... sebelum ni sampai kat Cameron Highland jer aku drive... kali ni akan sampai ke Melaka... demi untuk menghadiri majlis konvokesyen aku pada sabtu nih.. Aku balik awal sebab banyak benda nak kena setel.. nak bayar itu ini lagi... tapi aku balik dengan kawan aku la... so tak la aku drive sorang-sorang.. 7-8 jam tu...

Masalahnya siang esok aku keja... malam tu nak drive.. azab juga la.. bawa slow-slow la noh. Harini aku keja pon dok pikir konvo jer... baju semua dah siap dah.. family aku pi lewat sikit sebab tunggu adik aku lagi sorang nak balik dari Besut nak follow juga... nak bawa Cimot tapi sian lak dia nak drive sorang-sorang.. bahaya tu... nanti beli la apa-apa bagi kat dia ka...

Saturday, July 31, 2010

Baru nak berjinak-jinak dalam fotografi nih...






Keperlbagaian...Mutlak...

perhhhh...
kalau dengar jer nama tajuk posting kali nih
bunyi macam gempak jer kan...
hahahaha...

sebenarnya...
aku nih ada masalah sikit..
bila masuk jer waktu gaji,
minda bercelaru...
hati tak tenang...
resah kian hampir..
lena tak seindah suria..
mimpi menjadi-jadi...

sebab?

sebab banyak benda aku nak beli...
hahahaha...
itu nak beli.. ini nak beli...
simpanan untuk masa depan tak buat pon..
ada la menyimpan sikit-sikit...
tapi...
isk-isk... nafsu membeli belah tu...
pastu bila nak beli...
dok pikir pulak... kang menyesal pulak kalau beli...
last-last... sampai ke sudah tak beli...

tu la kot dikatakan...

'Kepelbagaian..Mutlak..'

Tuesday, July 27, 2010

Fotogedik

ntah la... nak kata minat pon mungkin juga... nak kata hobi... ni kos punya hobi nih... sejak dua menjak nih... aku tertiba jadi minat bab fotografik nih pulak... ntah la samada trend zaman sekarang nih semua pakat dok guna kamera DSLR atau aku suka edit-edit gambar nih..

tapi tu la... benda ni kos sikit la... kamera jer dah ribu-ribu beb... nak tangkap yang murah pon, takut nyesal pulak... alang-alang jer kan... tapi ntah la.. kalo aku nak beli pon... bukan dalam masa terdekat nih la... tapi aku minat... tambah-tambah tengok portfolio kawan-kawan yang dok guna kamera nih.. minat beb... tapi tang duit yang tak minat tu... hahahaha... sekarang ni kat mana aku pi.. shoping complex ke..kedai makan ker... aku mesti tengok gambar-gambar kat frame... pastu try cari angle yang sesuai... konon-kononnyer la... isk-isk...

Saturday, July 24, 2010

Grill Chicken Burger McD

Tadi pas tengok wayang cerita THE SORCERER'S APPRENTICE... tiba-tiba perut berbunyi pulak... Then gi la survey makanan yang best-best untuk dijadikan lunch... so tertiba teringat yang McD ada keluarkan burger baru... so apa lagi... aku pon try la...

Mula-mula beli dok fikir la GCB tu binatang apa la.... rupanya ia short form untuk Grill Chicken Burger... sedap juga... daging tu dipanggang... tapi tol la... dalam banyak-banyak burger... aku lebih suka burger McD dari kedai makanan ringan yang lain... ntah la kenapa... anyway... I love GCB nih...!! wink~

Sunday, July 18, 2010

Audition Pilih Kasih

haaaaaaaa..... kelmarin aku keluar tengok wayang kat Sunway Carnival... pastu tengok orang ramai dok kumpul kat tengah-tengah mall tu... pastu ada orang bagi ucapan, ada sesi dialog la... so aku pon pi la usha tengok... rupa-rupanya ada audition rancangan Pilih Kasih yang main kat TV2 tu...

So aku pon tengok la bakal-bakal bakat baru tu.. hahaha.. lawak pon ada juga... tapi kalo pikir balik, bayangkan la kalo kita di atas stage tu... macam mana la ek...


pastu juri pada haritu adalah En Aziz M Osman.. haaaa mesti semua orang kenal kan... dan pengarah drama En Along Kamarudin... sorang ujibakat pon nak dekat 15 minit.. macam-macam kena buat... isk-isk... tol-tol mencari pelapis baru nih... hahahaha...

aku tak try pon... tak cukup tinggi kata cik Cimot aku tu... ceh...







Friday, July 16, 2010

Minyak Naik lagi..



Isu minyak datang lagi... muka depan akhbar terpampang kisah benda ini. Peniaga-peniaga sibuk mencari barang yang perlu juga dinaikkan harganya. Masalahnya sekarang ini, yang naik cuma lah hanya 5 sen sahaja. Dan ia hanya pada Minyak jenis Ron 95 jer. Kenapa la perlu barang lain pon dinaikkan harganya juga.

Difahamkan isu ini berkaitan taraf hidup dan ekonomi kita yang makin tinggi dan stabil. Ntah la, aku pon tak berapa arif dalam bidang dan hal ini. Just aku harap, harga minyak yang naik hanya 5 sen nih tidak la menyebabkan harga baranga-barang lain naik.. kecuali gula la yang dah naik pon 30 sen.

So sekarang ni minyak Ron 95 dah jadi harga RM1.85 seliter la... bagi aku ia masih munasabah berbanding dulu sampai RM2.70 seliter...