Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Friday, April 30, 2010

Malam Annual Dinner FKP UTeM


selama 3 tahun belajar disini... maka pada malam ini kami diraikan... dimana tiada sempadan antara pelajar dan pensyarah bercampur bergaul... kerana selepas ini... semuanya akan membawa haluan masing-masing.. membina karier tersendiri...
















Fesyen Annual Dinner Fakulti Kejuruteraan Pembuatan


Aku sewaktu era 1960an...




Pelajar 4 BMFR - Rekabentuk
membawa fesyen A go go 60 an... jiwa jiwa kenang selalu.. hahaha..









Pelajar kelas 4 BMFA - Robotik
membawa fesyen zaman retro 80 an... rock sampai mati..!!




Sunday, April 25, 2010

Job Fair di PISA Penang



harini aku dengan kawan aku gi job fair kat PISA... mula2 tgk dari luar nmpk mcm tak ramai jer... then masuk dalam masa nk isi form register, rupa nya ramai la jgk... nak masuk kena register dulu.. dapat sticker "visitor" baru bleh masuk... sesak jgk la... yg sedih nya.. iklan kata ada 3000 kekosongan kerja... aku tgk dlm tu tk smp pon 1000 kerja kosong... maybe sbb harini ahad kot.. semalam sabtu maybe byk kot... tapi aku tgk semua boot buka rini... isk2.. majoriti semuanya berkaitan engineering la... ada la jgk banking dan IT.. ok la kalo nk try nasib... ada walk in interview... ada bahagian utk discussion... ada cabutan bertuah... hahaha.. aku pon ada jgk drop beberapa resume kat sana...


haaaaa.. yg paling best.. ipta tempatan pn ada jgk buka boot kt sana... aku ingat ada kekosongan kerja kat ipta... rupanya diorg nk promot course master kt sana... ahakz... termasuk la universiti aku pon ada... so ada la tmpt aku lepak2... buat2 kenal dgn staff utem tu.. dpt la lepak2 dgn sagu hati dari utem... ahakz.. mantop2...

ramai jgk la yg datang.. ada yg datang dari ipoh pon ada... mcm2 la karenah org nk mencari kerja nih... keja aku kumpul beg jer la.. ahakz..


Friday, April 23, 2010

Dua interview dalam Dua hari..


fuhhh.. lega.. setel juga misi aku balik ke penang kali ini.. syukur la... ada respon yang baik dan positif hasil dari kedua-dua interview yang aku pergi kelmarin dan pagi tadi...

Interview 1: Flextronic Plant 2

kelmarin aku interview untuk position.... haaa position di rahsiakan... ahakz... tapi ia berkaitan dengan production... semua nya ok... just mula-mula nak interview tu aku kena jawab test 20 soalan matematik tanpa guna kalkulator.. dah tu plak soalan suruh kira percentages la.. punca kuasa la.. tanpa guna kalkulator... agak2 aku bleh jawab tk? hahahaha... tension beb... so aku pkai bulat jer la... hahahaha.. lantak ar... masa mula2 masuk kilang tu pon aku dah moral down dah.. kaum aku bleh bilang jer jer dlm tu... masa interview semuanya ok... soalan last skali tu yg buat aku dan org yg interview aku tu terdiam dlm 5-7 minit jgk la... hahaha... soalannya "adakah kamu akan berhenti jika kamu dapat offer yg lebih baik dari position ini kerana utk position ini kami memerlukan org yg bleh bertahan sehingga 1-2 tahun..?

hahahahahaha... so aku tolak la... tapi dia nk rekemen aku ke plant engineering... apa2 lah..





Interview 2 : JCY HDD International


pagi td bila aku smp jer kilang tu.. masuk jer lobby then ada satu suara sound aku.. "tkder tempat len ke nak mintak keja..?".... hahahaha.. terkejut aku... rupa-rupanya member satu taman dan satu kelas aku masa sekolah menengah tegur aku.. ceh... rupanya dia pon ada interview situ jgk... perhhh... terkejut aku... tapi dia interview position lain... dia proses... aku mekanikal... pastu dia masuk dulu interview... pastu baru aku... masa aku masuk jer.. org yg interview aku tu tgk alamat trus dia gelak.. dia kata yg kat luar tu kawan ker... hahahaha... aku gelak ja.. kebetulan jer... pastu dia kata kalo dua-dua dapat bagus la.. bleh datang keja sama2... pastu masa interview semuanya ok jer.. just aku tk grad lg... jadi aku tkbleh nk tunjuk la transkip aku.. pastu... pas aku berjaya yakin kan dia... maka... haaaa... bersambung crita ni pada masa akan datang... samada aku dapat atau tidak.. kita tunggu 10/5/2010... tapi kawan aku tu dapat la... tadi kami gi minum2 pastu aku kata la kat dia.. perhhh dah jadi engineer kawan aku nih... ahakz.. suka tol dia... isnin ni dia stat keja dh... aku? aku exam pon tk abis lg maaa... waaaa



p/s: hasil dari kedua-dua interview tu apa yg aku dapat rumuskan...

1. byk kilang takut nk ambik fresh graduate sb takut diorg keja 2-3 bulan then dapat offer lain trus berhenti kerja... problem pada kilang la nk cari org lain plak...

2. pastu fresh graduate tkder pengalaman so tkbleh nk demand gaji... biar kilang yg offer gaji kat kita... jgn soal ttg gaji sehingga diminta soalkan..

3. dapat cakap ENGLISH dgn baik adalah satu kelebihan walaupon pointer tk ok..

4. kaji dulu ttg kilang sebelum gi interview... kalo last skali dia tanya " do u have any question?".... tanya jer apa pon berkaitan keja atau kilang... dia nk tgk minat kita sebenarnya..


Saturday, April 17, 2010

Lagi 2 paper... then grad..



dikala kawan-kawan aku dari kursus proses pembuatan sedang bersuka ria kerana paper diorang dah abis... tinggal la budak2 kelas aku dengan lagi 3 kursus lagi dalam fakulti aku menempuh hari-hari mendatang... adehh... ada lagi 2 paper.. ada 2 interview minggu depan... pastu baru-baru ni ada consultant dari jobstreet call aku sebab nak rekemen aku masuk company Botch ( tol ke ejaan ni..).... harap-harap dapat la.. sebab position tu macam jadi tenaga pengajar kat kilang la.. kita ajar operator2 buat kerja dan present kat management ttg proses di kilang tersebut... aku asalkan kerja tkder target tiap2 bulan.. tkder kejar output.. aku suka la.. sbb tk stress sgt...

minggu ni dak2 umh aku gi hiking gunung nuang.. aku mula2 nk ikut.. tp memikirkan badan yg masih lg penant kerana tk cukup tido... dan kerja yg masih lagi delay... so terpaksa la dengan berat hati menolaknya...

Tuesday, April 13, 2010

Hari Pertama Final Exam



semalam hari pertama aku final exam untuk final year ni... hasilnya... 3 hari study tapi soalan yang keluar cuma 40 percent jer.. adoi... so jawapannya? memang tak boleh nak jawab la.. haiyaaa.. tension ooooo... stress pon ada... sampai hari pon kalau ada orang sebut nama subjek tu... terus stress... isk2... yang membuatkan lagi stress... benda yang tak penah belajar dalam kelas pon keluar exam... apa cer? adoiiii... redha jer la... dah la 3 jam kredit... harap-harap ok la kot result nanti... harap-harap pensyarah tolong la.. beberapa minggu lagi nak grad jer nih... adoi...




Thursday, April 8, 2010

BBQ dalam Taman


akibat tekanan yang banyak dari belajar dan kehidupan yang makin rumit... maka... budak-budak kelas aku telah buat open bbq kat taman perumahan aku menyewa.. kitorg buat kecil-kecilan jer... saja buat tempat geng-geng nk lepak dan santai di malam hari... at least tak la terperap dalam rumah jer buat kerja... isk2.. stress wooo ngadap laptop buat kerja ja... hahahaha











Wednesday, April 7, 2010

Go-Cart Rebuild from UTeM


haaaaaa.. hanya berbekalkan enjin kit suzuki 2 stroke... kemudian di convert menjadi go-cart... pastu ditambah elemen-elemen buggy... haaa.. inilah hasilnya... sebenarnya ini ada lah projek PSM kawan aku - Jamie a.k.a J Concept dengan Aril a.k.a Bontot... mantap giler... jarang ada anak melayu boleh buat macam ni... berbangga tol la aku dengan kawan-kawan aku nih...



kalo tertinggal bas ke, keta rosak ke... naik benda ni jer... minyak pon save kot.. enjin kit jer... bukan enjin keta... ahahaha...

Thursday, April 1, 2010

Photoview 360 - Solidwork 2010


sejak dua menjak ni... boleh kata tiap2 hari aku akan buat drawing dan rendering model tu bagi nampak real, semuannya gara-gara nak ambik mood buat PSM aku... huhuhuh... sampai macam tu sekali la punya stress dengan PSM nih... tapi aku lukis semua yang simple-simple jer la.. lagi satu... benda-benda yang aku lukis ni semua benda yang ada kat depan mata aku masa tengah stress nih... hahahahaha... then di sebabkan genap seminggu dah aku dok melukis nih... tertiba jadi portfolio lak drawing aku... hahaha.. so ni aku nk share la hasilnya...

seriusly, antara banyak2 software 3D solid modeling yang aku penah guna... Solidworks lah yang aku paling suka... sebab ia user friendly... compare dengan software lain... hahaha... many more products coming soon from me.... tunggggggguuuuuu....