Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Friday, April 23, 2010

Dua interview dalam Dua hari..


fuhhh.. lega.. setel juga misi aku balik ke penang kali ini.. syukur la... ada respon yang baik dan positif hasil dari kedua-dua interview yang aku pergi kelmarin dan pagi tadi...

Interview 1: Flextronic Plant 2

kelmarin aku interview untuk position.... haaa position di rahsiakan... ahakz... tapi ia berkaitan dengan production... semua nya ok... just mula-mula nak interview tu aku kena jawab test 20 soalan matematik tanpa guna kalkulator.. dah tu plak soalan suruh kira percentages la.. punca kuasa la.. tanpa guna kalkulator... agak2 aku bleh jawab tk? hahahaha... tension beb... so aku pkai bulat jer la... hahahaha.. lantak ar... masa mula2 masuk kilang tu pon aku dah moral down dah.. kaum aku bleh bilang jer jer dlm tu... masa interview semuanya ok... soalan last skali tu yg buat aku dan org yg interview aku tu terdiam dlm 5-7 minit jgk la... hahaha... soalannya "adakah kamu akan berhenti jika kamu dapat offer yg lebih baik dari position ini kerana utk position ini kami memerlukan org yg bleh bertahan sehingga 1-2 tahun..?

hahahahahaha... so aku tolak la... tapi dia nk rekemen aku ke plant engineering... apa2 lah..





Interview 2 : JCY HDD International


pagi td bila aku smp jer kilang tu.. masuk jer lobby then ada satu suara sound aku.. "tkder tempat len ke nak mintak keja..?".... hahahaha.. terkejut aku... rupa-rupanya member satu taman dan satu kelas aku masa sekolah menengah tegur aku.. ceh... rupanya dia pon ada interview situ jgk... perhhh... terkejut aku... tapi dia interview position lain... dia proses... aku mekanikal... pastu dia masuk dulu interview... pastu baru aku... masa aku masuk jer.. org yg interview aku tu tgk alamat trus dia gelak.. dia kata yg kat luar tu kawan ker... hahahaha... aku gelak ja.. kebetulan jer... pastu dia kata kalo dua-dua dapat bagus la.. bleh datang keja sama2... pastu masa interview semuanya ok jer.. just aku tk grad lg... jadi aku tkbleh nk tunjuk la transkip aku.. pastu... pas aku berjaya yakin kan dia... maka... haaaa... bersambung crita ni pada masa akan datang... samada aku dapat atau tidak.. kita tunggu 10/5/2010... tapi kawan aku tu dapat la... tadi kami gi minum2 pastu aku kata la kat dia.. perhhh dah jadi engineer kawan aku nih... ahakz.. suka tol dia... isnin ni dia stat keja dh... aku? aku exam pon tk abis lg maaa... waaaa



p/s: hasil dari kedua-dua interview tu apa yg aku dapat rumuskan...

1. byk kilang takut nk ambik fresh graduate sb takut diorg keja 2-3 bulan then dapat offer lain trus berhenti kerja... problem pada kilang la nk cari org lain plak...

2. pastu fresh graduate tkder pengalaman so tkbleh nk demand gaji... biar kilang yg offer gaji kat kita... jgn soal ttg gaji sehingga diminta soalkan..

3. dapat cakap ENGLISH dgn baik adalah satu kelebihan walaupon pointer tk ok..

4. kaji dulu ttg kilang sebelum gi interview... kalo last skali dia tanya " do u have any question?".... tanya jer apa pon berkaitan keja atau kilang... dia nk tgk minat kita sebenarnya..


7 comments:

sonnet™ said...

tips yg bgus..tq senior! ;D

dhiya said...

owng 1st comment...
yeah...
da besar abg aku nie...
tngal la zaman belajar anda...
emm

Syafiq Kadiran said...

wooo...
congratz...
harap2 ko dapat la keje antar 2 tempat tu...
n nice tips..

anizsDANbintang... said...

congratz!! welcome 2 factory's environment..

doakan plak utk interview aku dis coming mon & tuesday!!

^_^ hope keeps u going

Syah said...

sonnet: hehehe.. tq too

fatyn: besar kan.. ahakz

syafiq: kalo dpt aku blanja ek

anis: gudluck tau.. bg dpt ek..

Hi Everbody said...

good tips,
yap, and that's y now gov more consent to do a train n placement program to expose fresh to real industries,

but all depends on our self how are we going to prepared our self being in the same level with experience people.

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Wah, cayalah bro, cerah masa depan nih. :)