Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Friday, February 18, 2011

Sebulan sudah berKhidmat

Masuk harini dah sebulan aku jadi tenaga pengajar di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin di Ulu Pauh, Perlis. Banyak juga la pengalaman baru yang aku alami dari mula aku masuk haritu sampai la ke harini. Dan banyak juga la perbezaan dari sektor swasta ke perkhidmatan kerajaan ni dari segi cara kerja, prosedur kerja, keadaan sekeliling dan lain-lain lagi la. Jadi sekarang ni aku cuba nak suaikan diri dengan dunia baru nih la.


Cerita tentang cara kerja, memang banyak beza la sekarang ni dengan yang dulu. Tapi yang pasti, semua nya ada pro dan con... ada kebaikan dan ada juga kekurangannya... biasalah.. kat mana-mana pon macam tu juga. Takda benda yang sempurna di dalam dunia ni. Itu adalah hakikat...

pastu kalau nak cerita zaman kita belajar dulu dengan zaman mengajar nih memang banyak beza juga. Kalau dulu aku rasa masa zaman belajar tu susah.. yela nak kena hafal tu... ingat ini... buat itu... bangun awal pi kelas... pensyarah ajar sepatah pon tak paham... rupanya zaman mengajar nih lagi mencabar... yer la... kita nak ajar orang, kita kena tau dulu benda tu... kang kalo budak-budak tak paham macam mana... pastu kalo ada yang tanya soalan pelik-pelik, macam mana nak menghadapinya... haaaa susah beb! tapi yang paling susah ialah nak kena study balik semua benda yang kita nak ajar tu.. kita kena betul-betul paham... masalahnya... masa zaman belajar dulu kalo tak paham tanya pensyarah, zaman mengajar nih plak... kalo tak paham... haaaa lu pikir la sendiri...

Monday, February 14, 2011

Valentime Days

adehhhhh.... hairan aku.. perlu ke kita ni nak sambut hari kekasih padahal bagi aku la.. kalo kita btul sayang kat kekasih kita, sudah tentu la tiap-tiap hari adalah hari kekasih bagi kita.. lagi pon setiap kali kita sambut sesuatu hari tu, tentu ada sebab kenapa kita sambut kan... contoh nya sambut hari raya.. sebabnya kita nak merayakan perayaan kaum masing-masing... tapi bila sebut tentang hari kekasih, takkan kerana nak memperingati kekasih kita hanya pada 14 februari?? adehhhh...

confuse den dibuatnyo... hahaha... apa-apa pon life aku kat Perlis ni still maintain macam ni jer la... balik rumah tengok TV2, kalau lapar, keluar makan kat luar... sabtu ahad keras jer kat rumah sebab? sebab gaji tak masuk lagi.. ada duit boleh la pi jalan-jalan ker.. duit takder, dok rumah jer la.. main PS2 ker... main Facebook ker... tengok cerita hindustan atau tamil kat TV2 ker... hahaha..

Friday, February 11, 2011

Tugas Sampingan

Tanggungjawab baru yang diberikan oleh ketua jabatan pada aku ialah penyelaras Alumni PTSS tapi aku lebih merangkumi untuk bekas pelajar dan pelajar Jabatan Kejuruteraan Mekanikal la... disebabkan aku terlepas mesyuarat yang pertam seminggu sebelum Tahun Baru Cina, jadi tadi pagi 'meeting' yang kedua maka tugas aku jadi banyak sikit la.. pertama sekali aku kena cari bekas pelajar yang aktif untuk dilantik sebagai jawatan kuasa alumni nih... aku kira pemantau, pelajar yang akan uruskan segala program atau aktiviti... tapi nak cari bekas pelajar yang tinggal dekat dengan PTSS dan yang aktif dulu masa mereka belajar bukan tugas yang mudah...

Harini keja aku selepas mesyuarat pagi tadi asyik dok gayut jer call pelajar itu, call pelajar ini.. masalah yang aku hadapi ialah, banyak pelajar yang aktif dulu telah sambung belajar pastu jauh plak.. jadi mereka takut tak dapat bagi komitmen pada jawatankuasa nih... pastu yang tak kerja plak, dok jauh plak... isnin ni dah nak kena hantar nama-nama dah pada SU Alumni nanti... adehhhh...

Wednesday, February 9, 2011

TV2

Dah nama pon Ulu Pauh... so kita boleah agak la kan sejauh mananyer ulu tu... hahaha... kat tempat aku atau pon kuartes tempat tinggal aku ni, siaran tv memang tak dapat... kalau dapat pon sipi-sipi jer... jadi nak di jadikan cerita, aku pon bawa la tv ke kuartes aku tu dengan harapan dapat la menghilangkan ke'boring'an aku kat rumah tu... haaaaa... lupa nak bagi tau.. kat kuartes ni, majoriti 99% penghuninya semua pakai Astro... Astro Beyond pon ada.. sebab? sebab nak tengok tv tak dapat siaran la... bajet nak pasang juga.. tapi bila dengar 'installation' pon sampai RM199... fuhhhh... giler ar.. gaji bulan depan baru dapat kot... jadi aku dengan zul pon redha... kami beli booster jer..


Booster baru RM3.90 jer... hahaha... dengan semangat yang tinggi.. kami pon pasang la pada tv semalam... keputusannya?? jengggggg... hanya TV2 jer yang dapat clear... yang lain? haraammmmm... suara pon takdak... so kira ok la... RM3.90 untuk satu channel... hahaha... sekurangnya ada juga benda boleh tengok... pasni favorite show semua dari TV2 la... tapi takpa... jeng jeng jeng... aku bawa PS2 mai sini juga... boleh layan game hujung minggu...

Tuesday, February 8, 2011

Hari Pertama Mengajar

Alhamdullilah... harini ada dua kelas aku dah mula mengajar. Satu kelas AutoCAD untuk pelajar semester 2 tapi aku bergandingan dengan seorang lagi pensyarah untuk kelas nih... jadi tak la penat sangat untuk kelas ni sebab ada 2 pensyarah pada satu-satu masa. Kemudian pada pkul 12 tadi aku mengajar subjek Teknologi Worksyop 4 untuk pelajar semester 5. Haaa... yang ni mula-mula debar sikit la sebab pelajarnya semua dalam 90 orang pastu ngajar dalam dewan kuliah yang besar tu... aku dah la kecik jer... hahahaha

tapi syukur la aku dapat suaikan diri dengan cepat.. yang penting isi dalam pembelajaran dan pengajaran tu yang penting. Aku cuma masukkan isi yang penting dalam semua slide aku... haaa aku ngajar untuk pelajar semester 5 nih lain skit... aku bawa guna slide dan video kalo ada la untuk menyampaikan lagi maklumat yang aku cuba sampaikan tu.... maklamat aku satu jer... biar diorang paham dan boleh jawab final exam jer... macam mana pendekatan tu bergantung pada keadaan la...

harap-harap hari yang akan datang dapat buat yang lebih baik lagi... insyaallah...

Wednesday, February 2, 2011

Belajar dan terus belajar....

ehmmmm.... harini macam biasa... senyap sepi jer jabatan mekanikal nih.... staff ada la 4-5 orang... tu pon ada yang keluar la, pi buat kerja-kerja sampingan la... jadi memang lenggang la pejabat nih. Staff banyak dah ambik cuti untuk cuti pertengahan sem nih... student pon takda, jadi memang sepi ar politeknik nih... aku pon ingat petang nih nak balik Penang la.. lepak kat rumah la..

Aktiviti aku sepanjang harini.. buat masa nih masuh pagi lagi... aku dok pulun study jer la subjek Mechanic Engineering nih.. susah la juga.. kalau bagi aku pon benda ni agak berat... macam mana la budak-budak sem 2 Diploma kat sini nak bawa subjek nih... bagi aku.. asalkan mereka dapat jawab masa final dah la.. jangan kata aku tak ajar sudah...



Banyak lagi aku kena study nih... ada lagi 2,3 subjek tak cover lagi... bila kita dalam 'line' pendidikan nih... kena akan terus belajar dan belajar la... sebab silibus sentiasa akan update yang terbaru... yela takkan orang pakai mesin laser cutting tapi kita dok ajar cara guna gergaji besi lagi kot... ewaaaahhh pandai plak aku berbahasa... nak tukar jabatan lah...

Tuesday, February 1, 2011

Menyesuaikan Diri...

Minggu ni dah mula sesi percutian pertengahan sem bagi pelajar-pelajar politeknik aku. Aku? aku masih bekerja. Sekarang dah tak macam dulu, kalau dulu pelajar cuti dah tentu pensyarah pon cuti juga tapi sekarang dah lain. Staff diberikan cuti 25 hari setahun jadi boleh pilih la nak cuti bila tapi semester cuti, staff masih kena kerja....



Mungkin ada orang kata jadi pensyarah nih seronok, yela keja kerajaan kan... hidup senang jer.. yer bagi aku memang ia seronok... tapi bagi orang baru macam aku nih... kadang kala ada tertekan juga la. Terlalu tinggi harapan yang staff ni bagi kat aku, macam aku nih 'freshie' yang ingat semuanya jer padahal aku dah 7 bulan dalam industri. Masuk-masuk jer dah kena mengajar dari semester 2 sampai 6... subjek yang diberikan pon agak berat juga la... jadi aku kena la study balik... banyak benda aku dah lupa... nak kena 'revise' balik banyak benda yang belajar dulu-dulu... tapi tu semua bukan halangan bagi aku untuk mengajar.... aku cuma anggap ia satu kesukaran yang akan aku alami untuk seketika agar mencapai kesenangan selamanya... ewaaahhhh....