Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Wednesday, August 31, 2011

Selamat Ulang Tahun Kemerdekaan yang ke 54

"Merdeka..!! Merdeka...!! " waaahhhh laungan Tun Abdul Rahman masih terngiang-ngiang di telinga aku bila tengok gambar di bawah nih... walaupon aku tak wujud lagi waktu tu, tapi tengok kat tv jer dah cukup menaikkan semangat patriotisme yang ada dalam diri aku nih...

Pertama sekali, ini lah kali pertama aku sambut Hari Raya dan Hari Kemerdekaan pada waktu yang terdekat.. iaitu beza sehari jer.... waaahhhh kelas gitu.. sebelum ni kita sambut Depa Raya, Gong Xi Raya tapi kali ni Merdeka Raya... waaahhhhh lagi~

Apa-apa pon aku bangga menjadi warga negara Malaysia.. tahniah ke atas semua pemimpin dari dulu hingga kini yang banyak buat perubahan pada negara kita... ombak sekali..!!!


Pada tahun ini, Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia Kali Ke 54 yang sepatutnya disambut pada 31 Ogos akan ditunda kepada 16 September dimana ianya akan diadakan serentak dengan Hari Malaysia.

Menurut Kementerian Penerangan, Komunikasi Dan Kebudayaan, penundaan tersebut disebabkan tarikh kemerdekaan pada tahun ini jatuh pada penghujung Ramadhan.

Tema Hari Kemerdekaan Kali Yang Ke 54 adalah :

1Malaysia : Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera



Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011

Assalammualaikum....

Saya SYAFIRUL IKMAR SHAHARUDIN ingin mengucapkan kepada semua muslimin dan muslimat "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN'....

Andai saya ada terkasar bahasa, terkata kat sesiapa, termengutuk sesiapa... saya minta maaf... yang mana buruk semuanya datang dari diri saya sendiri dan yang mana baik adalah kurniaan dari Allah Taala....


Ramadhan telah berlalu... kita doakan agar kita dapat bertemu bulan yang mulia itu lagi pada masa akan datang... Syawal telah menjelma... raikan la dengan gembira kerana ia tanda kemenangan kita dalam peperangan dengan diri sendiri...





Buat Kek..


Hahaha.. tergelak aku sendirian bila memikirkan tentang hal nih.. reti ke aku buat kek? heellllooooo... tengok tangan la ek... sebenarnya bukan aku reti pon... tapi dah tak tau nak buat apa kat rumah... aku tolong-tolong la mak aku kat dapur...


Selalunya tiap-tiap tahun pon mak aku akan buat kek punya bila hari raya.. sedangkan biskut raya pon dia buat sendiri... ini kan plak kek... so aku dalam dok tolong kaco telur tadi... dapat la belajar sikit.. tapi esok lusa lupa ar tu... hahahaha


tengok topping coklat yang berterabur tu pon dah tau keja sapa... hahaha.. konfom orang laki yang buat... berlemuaih... ahakz.. mak aku buat 2 jenis kek petang tadi... kek badam dan moise cake... malam ni dia buat lagi 2 kot.. butter kek dengan apa ntah... huhuhuhu.. rajin tol mak aku... macam aku... arrkkkkk...!




Moving Forward....

Waaahhhh tajuk post kali dalam bahasa inggeris gitu... hahaha... panas semalam tak abis lagi.. tapi biar la.. bara api tu lebih baik biar ia sejuk sendiri daripada dicurah dengan air kelak akan merosakkan kandungan bara itu sendiri.... hamboi bermadah berhelah plak aku tengah hari ni ek.. ahakz..

Ntah la.. kadang-kadang kerana sikap, boleh buat aku hilang 'respect' pada seseorang tu... so bila aku dah tak 'respect', memang fikiran aku kat orang tu tak penah yang positif la.. that's for sure.. Aku sendiri pon bukan baik sangat.. tapi dari masa ke semasa aku cuba berubah la.. bentuk sahsiah diri.. takkan nak dok dengan perangai lama jer...

Kalau dulu perangai aku ni memang teruk la.. sikit-sikit nak maki, nak kutuk... kalau lawan maki hamun ni, konfom aku menang ar.. puaka tak mulut aku? kata-kata aku ni kalo kena... bleh trasa sampai mati wooo.. kalo perempuan, siap bleh nangis kat situ juga... apa-apa pon mesti aku nak menang.. nak minta maaf? sory la.. aku salah ke tak... aku takkan minta maaf...

Tapi tu semua dulu la... aku berubah dari masa ke semasa... baiki diri.. baiki sahsiah... banyak benda dan pengalaman mematangkan aku... sekarang nih aku lebih banyak berdiam kalau orang dok kata-kata aku... tak cepat melatah... pikir masak-masak dulu baru aku berkata-kata.. nak jaga hati orang.. senang nak minta maaf walaupon bukan salah aku... tak terlalu kebudak-budakan dah sekarang..

So nasihat aku kat orang-orang luar sana... Jangan la berkawan dengan budak-budak kalo taknak berperangai macam budak-budak... jangan la cepat melatah sebab ia akan menyerlahkan kebodohan anda sendiri dan mengaibkan anda di mata orang ramai.. Terima provokasi dengan tenang.... fikir dulu... kemudian baru lah berkata-kata... Peace Yo~

Aku sensitif ker...??

Korang klik gambar tu.. pastu cuba korang tentukan tengok... samada aku ni sensitif ker.. atau mamat fanatik Manchester United tu yang berperangai macam budak-budak...


Sian kan... aku post kat wall Facebook aku tentang provokasi untuk orang yang sokong Arsenal.. tertiba ada sorang peminat fanatik Man U plak yang tersinggung... sian kan... sokong bagai nak rak bukan dapat apa pon... pastu provok sana sini.. lawak tol...

Komen-komen dia pon macam budak-budak padahal dah besar panjang dah tu... aku plak jenis malas nak gaduh-gaduh nih... layan kan jer la.. aku ni kalo aku salah ke aku tak salah ker... aku jenis senang nak minta maaf atau 'say sorry'... sebab bagi aku, biar kita mengalah dan rendah diri sikit takper, jangan sampai putus kawan-kawan.... profesional tak aku?? harus la profesional... hahahaha...

Sunday, August 28, 2011

Kenapa tangan aku rasa berat nih...??








Membeli kemudian belah...

Kelmarin aku dengan cimot pi 'shopping' kat Queensbay Mall, Penang... on da way nak pi tu tak la jamm sangat... malah kat Penang pon kereta tak banyak sangat.. mungkin semua dah pakat balik kampung kot...

tapi yang aku paling tension kat Penang ni... mai pi la raya apa pon... baik raya puasa, raya haji, tahun baru cina, Deepavali atau Kristmas sekali pon... ada satu kaum ni muka depa jer penuhkan shopping complex tu... orang lain nak raya, depa pon kalut juga nak shopping... isk-isk... sabar jer la... bukan racist ek... cuma nak luahkan rasa tak puas hati.. sebab pakaian depa tu macam tak hormat agama lain di bulan Ramadhan nih...



Aku macam biasa... selalunya aku dah buat 'window shopping' sebelum nih.. so datang jer dah tau nak beli apa... cimot plak.. masuk kedai jer kalo dia berkenan... dia terus beli... kadang-kadang benda tu dia dah ada banyak dah... saja gatal nak beli jugak... isk-isk...


nak kata ramai tak la ramai sangat... mungkin sebab awal lagi kot... tapi petang tu dalam pukul 4 ke bawah... orang dah pakat ramai penuhi tempat nih la... nasib dah beli dah... kalo tak... nak beratur kat kaunter pembayaran tu panjang la juga...


aku ni ada satu masalah... waktu ada duit... ada masa... aku tak tau nak beli apa... tapi waktu duit tak ramai.. masa pon ala-ala sibuk sikit.. tengok tu berkenan... tengok ni berkenan... isk-isk... sampai sekarang doktor masih mencari ubat bagi penyakit aku tu... huhuhu~



Saturday, August 27, 2011

Balik Kampung.... Kampung ker?

Disebabkan hari raya di pertengahan minggu maka ramai la yang ambik cuti di awal minggu dan pulang ke kampung halaman masing-masing di hujung minggu...

Jadi buat pertama kali nya aku balik dari Perlis ke Penang mengambil masa 2 jam lebih... selalunya sejam setengah jer... mungkin sebab hujan yang lebat juga kot... jadi semua kereta bawa perlahan...

Perlahan tu perlahan la juga, perut aku dah berbunyi... tengok jam dah 7.30 malam... berhenti kat hentian Tikam Batu... berbuka dulu la dalam kereta... nasib beli awal-awal tadi... dah agak dah mesti kena berbuka dalam keta punya...

Berbuka puasa bersama kawan-kawan PTSS

Hari terakhir sebelum semua kawan-kawan aku nak balik ke kampung halaman masing-masing, maka kami pon buat la majlis berbuka puasa bersama-sama... lagipon Nisa asyik dok ulang yang Ramadhan tahun depan maybe dia dah takdak dah kat PTSS... sambung degree katanya..

Yang pi ni setelah di tambah tolak maka hanya 5 orang jer la yang join... aku, Zul, Cipun, Nisa dan Darus... Darus pon pas raya dah kena naik kapal dah...





Kemudian pas makan... rehat jap... nak bagi balik hadam makanan dalam perut kena bersenam... maka kami pon bersenam la kat bowling center di City Plaza... hahahaha...

masa kami nak bayar... memang satu line jer la yang ada orang main sebab semua pakat pi terawih di masjid... mambang-mambang ni jer terawih kat bowling center nih...

pas layan 2 games kat sini di mana game pertama Darus menang... dan game kedua yang sepatutnya........ (aku menang.....) telah disabotaj oleh mereka semuaa.... mencikkk..!! maka Darus menang lagi... huh~

last sekali sebelum balik, kami pra sahur la kat cafe apa ntah... makan sandwich jer malam-malam... selera omputih semua...

Friday, August 26, 2011

Jasad di pejabat.... Minda di kampung halaman...

Harini semua orang pakat balik kampung untuk bersama keluarga masing-masing... bagi yang masih bekerja macam aku nih... maybe petang ni atau esok lusa baru balik kampung...

tapi walaupon aku di pejabat nih... tapi otak aku ni dok feel macam aku kat Penang dah... tapi sebenarnya takder la apa yang menarik sangat pon kat Penang tu... aku dok taman.. so feel tu kureng sikit la...



akibat bosan yang amat harini walaupon ada kerja yang nak kena buat, maka aku pon dok la edit-edit gambar nih... mood raya dah membuak-buak...



Majlis Berbuka Bersama Raja Perlis


Pada 24hb Ogos yang lalu bersamaan hari Rabu lepas atau bersamaan 2 hari sudah... aku yang tengah dok lepak rileks kat pejabat tertiba diminta oleh ketua jabatan aku pi majlis berbuka puasa dengan tuanku plak... setiap jabatan kena hantar wakil dalam 4 orang.. so aku, Zul dengan Khairil pon pi la.. walaupon Khairil dah jadi orang unit peperiksaan dah... cipun dari jabatan hospitaliti pon ikut jgk..


so sementara nak tunggu bas poli sampai... kami pon bergambar la ala-ala feel raya kat depan pentadbiran... hahahaha... gambar masa berbuka tak tangkap pon sebab bateri dah kong... abis bateri tangkap gambar depan pentadbiran jer....




Friday, August 19, 2011

Sehari memilih kad kawin dan baju pengantin...

Minggu lepas aku 'terpaksa' menemani mak aku dan tunang aku pi pilih kad kawin aku nanti dan juga pi try baju kat butik kawan ayah aku... penat juga la... dari pagi sampai ke petang...

Yela dok pilih kad dah berapa jam dah... nak pilih kad pon bukan bleh pakai pilih jer sebab kalo kad cantik sangat atau grand sangat pon nanti akan masuk tong sampah juga... kalau simple sangat plak nampak macam kena kawin paksa jer.... hahahaha...

Lepas pilih kad, terus pi butik pengantin plak... pi try baju pon penat juga.. try kalo tak ok, kena buka pastu try yang lain... pastu try dan try lagi... nak pilih baju pon kena tengok juga kena dengan muka atau tak... kang tengok cantik tapi pas pakai macam itik... hahaha...



Last sekali trus pi Queenbay untuk berbuka puasa kat sana... apa-apa pon nak makan kat shopping complex kena booking dulu sebab takut 'Full House'...



Peneman di kala sunyi....

Sepanjang hidup aku tak pernah pon bela kucing... tapi bila dok kat perlis nih tertiba boleh bela plak... kucing ni aku dengan Zul (housemate aku) letak nama "Cipun" sebab dalam banyak-banyak nama, nama tu jer bila kami panggil dia datang... hahahahaha...


Kucing ni kucing betina... dulu kami dok bagi makan kat mak dia masa mak dia mengandung kan dia... bila dah beranak... kami tolong la jaga jap anak kucing nih... manja la juga... kalo nak tido mesti kena tido tepi kami juga... baru lena... isk2... memang kucing betina tol la...


tengah dia dok tengok tv best-best boleh plak pi tido... memang tido dalam posisi macam ni la gayanya... dah la suka tengok tv up side down... pelik-pelik...