Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Wednesday, May 30, 2012

Jumpa Pensyarah UTeM

Dalam dunia ni banyak benda yang kita tak jangka tetapi berlaku tanpa kita sedari... itulah yang dinamakan "Takdir"...

Pada bulan April yang lalu, aku dan beberapa pensyarah dari Unit Pembuatan Jabatan Kejuruteraan Mekanikal (JKM) telah menghadiri Seminar IME Group Rapid Prototype (RP) Open House di Petaling Jaya. Tujuan aku dan beberapa pensyarah dari JKM di PSP ni pergi sebab kami nak survey mesin RP untuk kegunaan unit pembuatan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Maklumlah, dalam silibus ada belajar tentang RP ni tapi mesin takda jadi macam mana pelajar nak buat amali kan, jadi sebab tu nak survey mesin RP mana yang sesuai untuk dibeli.

Maka nak dijadikan cerita, masa kat open house tu aku ternampak kelibat satu mamat ni yang sangat familiar ar... rupa-rupanya Ejab, kawan baik aku dari diploma sampai la degree kami satu kelas dan housemate sekali.. baru aku teringat rupanya dia ni Engineer Sirim di Selangor, jadi apa-apa event berkaitan RP konfom dia ada la sebab dia dalam bidang RP di Sirim tu.. sembang punya sembang rupanya ada 2 orang lagi yang aku rasa familiar kat situ... laaaa En. Hassan dan En. Zul dari UTeM.. pensyarah fakulti pembuatan dan juga pensyarah aku masa tahun akhir di UTeM dulu... tak sangka tol... hahaha..

En.Hassan, aku, Ejab, En.Zul, pensyarah UTeM baru

Tengah syok dok reunion, En.Hassan dan En.Zul offer jadi jurutera pengajar kat sana tapi untuk fakulti baru dimana mereka adalah tulang belakang fakulti tu... Fakulti Teknologi Kejuruteraan kalau tak salah aku... fuhhhh... terpaksa tolak la sebab aku dah terikat dengan Kementerian Pengajian Tinggi minima 5 tahun.. ejab plak dah sedap kerja di Sirim.. so aku try la bagi kat kawan-kawan aku mana yang berminat...

Kembali ke..... Politeknik Seberang Perai...




 Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Lama sudah aku menyepi dalam dunia blogging ni atas sebab-sebab tertentu... dan banyak juga lah perkara yang berlaku sepanjang aku menyepi tu hingga kini aku tak tau nak mula macam mana untuk dikongsikan dalam blog aku nih...

Pertama sekali, sekarang ni aku dah tak mengajar di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis sebab aku dah berpindah ke Politeknik Seberang Perai di Pulau Pinang. Jadi bermula bulan Mac tahun 2012 haritu aku dah mula berkhidmat di PSP ni.

Sebenarnya di PSP ni lah tempat aku mendapat Diploma Kejuruteraan Mekanikal Pembuatan. Aku adalah bekas pelajar di politeknik ni masa tahun 2004 kalau tak salah aku lah. Sekarang ni aku kembali berkhidmat bersama-sama pensyarah-pensyarah aku semula... dulu hubungan pelajar dan pensyarah.. kini menjadi rakan sekerja.. mula-mula janggal la juga, tapi lama-kelamaan boleh la suaikan diri... kadang-kadang teringat balik zaman belajar sini dulu... tapi yang pasti, banyak bezanya zaman aku belajar dulu di sini dengan zaman sekarang pelajar di sini... nanti aku kongsikan apa bezanya tu...