Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Sunday, November 25, 2012

Home make Burger Patty


Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Haaaa harini aku nak share cara nak buat daging burger atau 'Patty' sendiri... atau dalam bahasa ingeris disebut 'Homemade Patty'.. Sebenarnya buat patty ni dah lama aku teringin nak buat sebab kadang-kadang makan kat kedai burger, daging tu kita makan rasa tak puas dan patty buatan sendiri ni kita boleh buat macam-macam perisa mengikut kreativit kita... nak BBQ ker.. black pepper ker... spicy ker... bergantung pada selera masing-masing... satu lagi yang best, kalau buat sendiri, daging tu kita boleh buat tebal-tebal.. ehhhhmmmm baru layan bila makan....

Ok bahan-bahan dia simple jer...

 1. Daging Kisar 4 cawan
 2. Breadscum atau serbuk roti 2 cawan
 3. Telur 2 biji
 4.  Sos BBQ
 5. 1 sudu setengah garam
 6. Gula sedikit.. (taknak letak pon takpa)

* Bahan-bahan tersebut boleh buat dalam 10 keping patty bergantung pada ketebalan yang kita setkan.



Gaulkan semua bahan sekali cuma telur tu masukkan sendiri demi sendiri... jangan masukkan terus semua... gaul sampai sebati... patut bentukkan lah patty tu ikut ketebalan yang kita nak... dah siap patty.. boleh la nak bakar atau gorengkannya... nyum2... 








 


Kursus Induksi Kumpulan 1 Bil. 12 / 2012 - Emerald Puteri Hotel