Klik Sini Untuk Satu Kejutan..... nuff

~Followers Of mY bLog..~

Tuesday, December 4, 2012

Pavlova Lagi... hehehe


Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Haritu aku share pasal pavlova yang 1st time aku buat kan.. sejak haritu aku tak puas hati sebab tak mantop lagi... jadi aku buat la lagi... lagipon bahan-bahan ritu ada lagi... maka aku buat la lagi... nyummm nyummm



Kali ni tak hangus dah di bawah nya... haaaa... practice make perfect... gagal sekali tak bermakna gagal selamanya kan... jangan mudah putus asa.... pegang kata-kata tu... otak kita semua sama saiz.. kenapa orang lain boleh tapi kita tak boleh? sebab kita dah set dalam kepala yang KITA TAK BOLEH..!! buang sikap tu...






Pavlova Homemade


 Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Haaaa harini aku nak kongsi cara nak buat pavlova plak... sebelum ni kita dok dengar orang dok sebut pavlova la dan sewaktu dengan nya... maka harini aku nak share la cara nak buatnya.. kalo nak beli sebijik pon mahal jugak jadi baik buat sendiri lagi jimat....

Ok bahan-bahannya adalah....

4 biji telur putih sahaja ( telur kuning tkmo2 yer...)
1 cawan gula caster ( kalau manis bleh kurangkan lagi..)
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil vanila
1 sudu kecil cuka makanan

Topping: (Bahan ini perlu dipukul bersama)
1 Cawan Whipping Cream No Dairy
1 1/2 teh gula halus
1/2 sudu teh vanila
Buah-buahan segar - pakai buah kiwi dan strawberri



 Pukul semua telur putih dengan kelajuan yang tinggi sampai kembang.. masukkan gula sedikit demi sedikit

Masukkan bahan2 yang lain tapi kacau guna spatula jer... lalu bahan ni jadi la 'meringue'



Nak tau meringue ni dah tol2 kembang ke tak.. korang terbalikkan bekas adunan tu... kalo dia tak tumpah, kira dah mantop la tu... tuangkan ke atas kertas minyak atau baking paper... buat meninggi yer sebab kalau korang buka oven terlalu cepat nanti, dia akan mendap...

 

  Suhu dan masa bergantung pada oven korang semua la ek... oven aku biasa2 punya jadi aku pkai suhu 110 darjah celcius pada masa sejam... kalo atas dia dah kekuningan atau keperangan tu kira dah masak la tu... texture dia, luar garing dalam lembut...



 Kemudian pukul whiping cream dan bahan-bahan toping sampai kembang... tuangkan atas pavlova ni... letak la potongan buah-buahan atasnya... tujuannya nak bagi contra masam dan manis.. better pkai buah2 yg masam la... 



* ni 1st time aku buat, jadi bawah dia terlebih masa skit.... huhuhuhu....